in

Feit of fictie: The Great Reset

global reset 05a

Door de lockdowns verliezen veel mensen over de hele wereld hun baan, gaan bedrijven failliet en staan ​​regeringen zichzelf tot het uiterste in de schulden. Degenen die geloven dat de negatieve impact van de coronavirusmaatregelen schadelijker zijn dan de levens die worden gered, beginnen zich af te vragen: zit er een verborgen agenda achter dit alles?

Vorige week was het 50e jaarlijkse World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Voor het eerst vond het forum plaats in een virtuele setting, zonder staatshoofden, captains of industry en anderen die fysiek aanwezig waren. Het thema van de sessies van dit jaar: The Great Reset.

The Great Reset is een modewoord geworden in kringen van complotdenkers.

Sommigen denken dat het verwijst naar mondiale financiële elites en wereldleiders die de pandemie hebben gepland en opzettelijk een coronavirus hebben losgelaten om omstandigheden te creëren die een herstructurering van de economie, het financiële systeem, de politiek en de samenleving mogelijk maken. Ze noemen de pandemie een ‘plandemie’.

Anderen onthouden zich van elke mening over de oorzaak van de pandemie en denken alleen dat de elites gewoon misbruik maken van het virus. Velen geloven dat het belangrijkste doel van de Grote Reset is om de mondiale controle over te nemen door het instellen van een totalitair regime en bij uitbreiding een zogenaamde nieuwe wereldorde. Zo’n regime zou persoonlijk eigendom en eigendomsrechten afschaffen, het leger naar steden sturen, verplichte vaccinatie opleggen en isolatiekampen creëren voor mensen die zich verzetten.

Conspiracy-denken is een denigrerende term geworden. En in feite zijn er veel voorbeelden van complottheorieën die belachelijk zijn. Maar tegelijkertijd blijken complottheorieën vaak complottheorieën te zijn. En wat te denken van The Big Reset Conspiracy Theory?

Een verborgen agenda

Het is begrijpelijk dat mensen zich zijn gaan afvragen waarom regeringen zulke draconische maatregelen hebben genomen om de pandemie te stoppen. Het virus is misschien dodelijker dan de griep, maar het is geen dodelijk virus zoals ebola of de Spaanse griep. Voor velen lijkt de genezing erger dan de ziekte. Vanwege de lockdown-maatregelen van het coronavirus lijden velen aan ernstige fysieke en psychologische stress. Ze hebben banen verloren of zijn failliet gegaan. Hun regeringen leggen zich tot het uiterste in de schulden.

De uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), David Beasley,  heeft gewaarschuwd dat de wereld wordt  geconfronteerd met “meerdere hongersnoden van bijbelse proporties” die kunnen resulteren in 300.000 doden per dag – een “hongerpandemie”. Financiële experts hebben gewaarschuwdwe brengen onszelf aan de rand van een financiële crisis, een die erger zou kunnen zijn dan de Grote Depressie van de jaren dertig. Voor een toenemend aantal mensen lijkt het erop dat de levens die worden vernietigd door de lockdown-maatregelen van het coronavirus verreweg zwaarder wegen dan het redden van levens.

Velen zijn daarom gaan denken dat er een verborgen agenda achter zit. Deze agenda wordt voor complottheoretici The Great Reset genoemd, en naar hun mening wordt hij bedacht door de wereldwijde elites via het World Economic Forum in Davos. Klaus Schwab, 82, die het forum 50 jaar geleden oprichtte en nog steeds leidt, wordt op sociale en alternatieve media soms afgebeeld als het personage Blofeld uit de James Bond-films: een kale schurk die een witte kat vasthoudt, die de internationale criminele organisatie SPECTRE en streeft naar werelddominantie.

De invloed van Schwab op de wereldaangelegenheden wordt natuurlijk schromelijk overschat. Het WEF heeft geen controle over zijn leden en deelnemers; het ondersteunt hen echter, fungeert als een consensusmachine en confronteert hen met maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid.

Schwab was co-auteur van een boek dat in juli 2020 werd gepubliceerd met de  titel ‘Covid-19: The Great Reset’ . Ik heb dit boek gelezen en – om eerlijk te zijn – in het boek heb ik niets gevonden dat de Great Reset Conspiracy Theory ondersteunt. Schwab en zijn co-auteur, Thierry Malleret, uiten eenvoudig hun bezorgdheid over de economische, politieke en maatschappelijke gevolgen van het virus. Ze waarschuwen voor incrementele maatregelen en ad hoc fixes. Ze vrezen dat het klimaat en de sociale crises zich zullen verdiepen en dat maatregelen die worden genomen om het virus in te dammen de wereld nog minder duurzaam, minder gelijk en kwetsbaarder zullen maken. Om dit te voorkomen, roepen de auteurs de wereldgemeenschap op om een ​​Grote Reset in gang te zetten.

“Het gaat erom de wereld minder verdeeldheid zaaien, minder vervuilend, minder destructief, inclusiever, rechtvaardiger en eerlijker dan we het achterlieten in het pre-pandemische tijdperk”, verduidelijken de auteurs.

In wezen is er hier niets nieuws. Schwab geeft al minstens twee decennia uitdrukking aan dit soort idealistische ideeën. Naomi Klein, een bekende WEF-criticus, beschrijft The Great Reset als ‘een coronavirus-rebranding van alle dingen die Davos sowieso doet, nu haastig opnieuw verpakt als een blauwdruk om de wereldeconomie na een pandemie nieuw leven in te blazen door een betere vorm van kapitalisme te zoeken. . ” Zoals redacteur Andrew Stuttaford van de National Review het verwoordt: “COVID-19 is slechts het nieuwste excuus voor Schwab om zijn langdurige campagne om het vrije marktkapitalisme te vervangen door stakeholderkapitalisme te vernieuwen.”

Bovendien zijn veel van de idealen die Schwab en Malleret in hun boek verwoordden, zo niet alle, geïnspireerd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN) die in 2015 zijn vastgesteld en die in het jaar 2030 moeten worden bereikt.

De slogan “Beter opbouwen” die werd gebruikt in de verkiezingscampagne van Joe Biden en in toespraken van Boris Johnson , Justin Trudeau en andere wereldleiders, komt niet voort uit het Great Reset-initiatief van het WEF, zoals vaak wordt beweerd door complotdenkers. Het maakt al minstens 15 jaar deel uit van het vocabulaire van de VN . Het werd oorspronkelijk gebruikt in de context van het bieden van hulp aan landen die werden getroffen door natuurrampen zoals orkanen en tsunami’s. Om deze landen minder kwetsbaar te maken voor toekomstige rampen, hielpen de VN hen door een meer rampenbestendige infrastructuur op te bouwen.

En dus: verder gaan, hier niets te zien? Geen samenzwering gaande op het WEF in Davos?

Het gevaar van totalitarisme dreigt

Er is geen greintje bewijs dat het coronavirus met opzet in de wereld is gebracht. Maar tegelijkertijd is het een bekend feit dat bij elke crisis de rijken rijker worden en de armen armer.

“De 1.000 rijkste mensen ter wereld hebben hun COVID-19-verliezen binnen slechts negen maanden terugverdiend”, meldde ngo Oxfam vorige week op de openingsdag van het WEF. “Maar het kan meer dan een decennium duren voordat de armsten ter wereld zich herstellen van de economische gevolgen van de pandemie.”

Hebben rijke spelers geprofiteerd van het coronavirus door regeringen ertoe aan te zetten draconische maatregelen te nemen die een wereldwijde economische crisis zouden veroorzaken? Voor zover ik weet, is er helemaal geen ondersteunend bewijs voor deze theorie.

Bezorgdheid over de ontwikkeling naar autoritarisme of totalitarisme moet echter zeer serieus worden genomen. Westerse regeringen hebben een reeks vrijheidsbeperkende maatregelen genomen die in vredestijd ongekend zijn. Zoals de Oostenrijks-Britse econoom Friedrich Hayek het verwoordde : “Noodsituaties zijn altijd het voorwendsel geweest waarop de waarborgen van individuele vrijheid zijn uitgehold.” Regeringen willen altijd graag meer controle over de samenleving krijgen – en als ze die eenmaal hebben overgenomen, zullen ze die nooit gemakkelijk loslaten.

Zullen regeringen het leger de straat op sturen om demonstraties aan te pakken? Zullen ze verplichte vaccinatie opleggen en isolatiekampen opzetten voor mensen die zich verzetten?

In sommige Europese landen,  waaronder het VK en Nederland, hebben politici al voorgesteld om het leger te sturen om de politie te helpen. In Duitsland verklaarden vier federale staten plannen te hebben om herhaalde quarantainebrekers vast te houden in faciliteiten die van oudsher detentie- of vluchtelingencentra waren.

Om mensen te dwingen een vaccinatie te nemen, hoeven overheden ze niet verplicht te stellen. Ze kunnen simpelweg mensen uitsluiten die niet zijn ingeënt van activiteiten zoals reizen. Dergelijke maatregelen zijn al in voorbereiding . Hoe meer mensen zijn gevaccineerd, hoe moeilijker het wordt voor vaccinatiewigeraars om weerstand te bieden.

Om een ​​dystopische wereld te creëren zoals belichaamd in de Great Reset Conspiracy Theory, is er geen samenzwering nodig. De erosie van de vrijheid in het Westen begon met de opsluiting van de provincie Hubei in China, ‘lekte’ video’s uit Wuhan van apocalyptische scènes die werden vergeleken met Zombieland en The Walking Dead – en met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de wereld smeekte om ” kopieer de reactie van China

Nu het ene land na het andere in de voetsporen van China trad, nam de druk op regeringen toe die aanvankelijk op een meer ontspannen of bedachtzame manier reageerden. Er waren geen kwaadaardige bedoelingen nodig om te komen waar we nu zijn. Het enige dat nodig was, was een wereldwijde massahysterie, onder druk van leeftijdgenoten regeringen die overdreven reageerden of gewoon de verkeerde maatregelen namen, en – last but not least – de angst sloeg toe, verlamde burgers die – zonder veel weerstand te bieden – hun burgerrechten en vrijheden stap voor stap, een voor een, lieten afnemen.

Lees verder bij de bron: Sputnik International

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
democratie 1567693739

Het grote verkiezingen uitstellen circus is begonnen, risico’s van de democratie

e834b50e28f1013ecd0b470de7444e90fe76e7d418b0174890f4c2 640 fingerprint

Politie mag in beslag genomen smartphone onder dwang ontgrendelen met vinger verdachte