in ,

Frankrijk waarschuwt burgers om voorzichtig te zijn, omdat woede in de moslimwereld oplaait

islam 1544523967
kalhh / Pixabay

Frankrijk heeft zijn burgers die in verschillende landen met een moslimmeerderheid wonen of reizen, dinsdag gewaarschuwd om extra veiligheidsmaatregelen te nemen toen de woede steeg over de cartoons van de profeet Mohammed.

Als teken dat sommige landen de gevolgen willen beperken, veroordeelde Saoedi-Arabië de cartoons, maar weerhield het zich ervan de oproepen van andere moslimstaten voor een boycot van Franse producten of andere acties te herhalen.

De ruzie vindt zijn oorsprong in een mesaanval buiten een Franse school op 16 oktober, waarbij een man van Tsjetsjeense afkomst Samuel Paty onthoofde, een leraar die cartoons van profeet Mohammed aan leerlingen had laten zien in een les in maatschappijleer over vrijheid van meningsuiting. De karikaturen worden door moslims als godslasterlijk beschouwd.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag veiligheidsadviezen gegeven aan Franse burgers in Indonesië, Bangladesh, Irak en Mauritanië en hen geadviseerd voorzichtig te zijn. Ze moeten wegblijven van protesten over de cartoons en openbare bijeenkomsten vermijden.

“Het wordt aanbevolen om de grootste waakzaamheid te betrachten, vooral tijdens het reizen, en op plaatsen die worden bezocht door toeristen of emigrantengemeenschappen”, zei hij.

De Franse ambassade in Turkije gaf een soortgelijk advies aan haar burgers daar.

De Turkse president Tayyip Erdogan was een van de meest luidruchtige critici van de Franse regering en leidde oproepen tot een boycot van Franse goederen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin antwoordde dinsdag dat Turkije en Pakistan zich niet moeten bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Frankrijk.

Parijs heeft zijn ambassadeur in Ankara teruggeroepen en het Pakistaanse parlement heeft maandag een resolutie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen haar gezant terug te roepen uit Parijs.

De afbeeldingen van de profeet werden jaren geleden voor het eerst gepubliceerd door een Frans satirisch tijdschrift, waarvan de redactiekantoren in 2015 werden aangevallen door schutters die 12 mensen vermoordden.

Sinds de onthoofding van de leraar Paty deze maand, zijn de cartoons in solidariteit in Frankrijk getoond, wat sommige moslims boos maakte.

President Emmanuel Macron, die maandag vertegenwoordigers van de Franse moslimgemeenschap ontmoette, heeft beloofd het “islamitische separatisme” te bestrijden en zei dat het dreigde enkele moslimgemeenschappen in Frankrijk over ….

Lees verder bij de bron: SDB

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corona outbreak Janet Ossebaard scr

Zoals verwacht: Eerste Kamer neemt coronawet aan

Schermafbeelding 2020 10 27 om 14.12.24

Video van Duitse publieke omroep ARD: “We overdrijven met Corona cijfers” (nu met NL ondertiteling)