in

Giftige stoffen in maandverband en tampons

8438083416 116bb61134 ongesteld

Ik denk dat het nu zo'n twee maanden geleden is dat ik er door mijn vriendin op uit werd gestuurd om maandverband te halen. De biologische winkel is voor mij een eindje rijden en bovendien word ik geconfronteerd met hoge parkeerkosten. Om deze reden bezocht ik de lokale reguliere . Steeds vaker hebben grote supermarktketens ook natuurlijke alternatieven in het assortiment. Dat geldt niet voor de vrouwelijke hygiëneproducten, kwam ik achter.

Na een studie ultra-thin-dry met en zonder vleugels kwam ik erachter dat ik daar niks te zoeken had. Ik wil namelijk alleen natuurlijke producten voor mijn vriendin. Waarom? Dat zal ik je vertellen. Op groenten en fruit treffen we geen etiket aan met ingrediënten. Toch zitten er behoorlijke hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen in. Zoveel zelfs, dat vijf op de acht Nederlanders aantoonbaar bestrijdingsmiddelen in de urine heeft. Aangezien bestrijdingsmiddelen als doel het doden van en onkruid hebben, kan dit nooit gezond zijn voor het menselijk lichaam. Zoals met groenten en fruit is het ook met de vrouwelijke verzorgingsproducten. Op tampons en inlegkruisjes staan geen ingrediënten vermeld, maar zitten toch vol met stoffen die je niet bij je intieme deel wilt hebben!

Mogelijke in maandverband & tampons aanwezige bijproducten

 • Dioxines
 • Petrochemische producten
 • Chloor
 • Ftalaten
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Asbest
 • Kunstmatige kleurstoffen
 • Polyester
 • Lijm
 • Polyethyleen (PET)
 • Polypropyleen
 • Propyleenglycol (PEG)

Als je bedenkt dat de gemiddelde vrouw tussen de 10.000 – 15.000 tampons in haar leven gebruikt, dan wil je bovengenoemde stoffen liever niet in je vagina hebben. Blogster Tess van Olst heeft een aantal producenten van tampons, maandverband en inlegkruisjes gebeld met de vraag waarom ze niet transparant zijn over de ingrediënten van hun producten. Het antwoord was dat het niet verplicht is. Hetzelfde zien we bij bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Dioxine is een bijproduct van chloor en kan de hersenwerking ernstig belemmeren (1). Ook is het een enorme belasting voor de lever (2).

De World Health Organisation noemt het zware toxines met kankerverwekkende eigenschappen. Bestrijdingsmiddelen, ftalaten en plastics kunnen hormoonverstorende effecten hebben met en overgewicht als gevolg. Chloor wordt toegepast om het katoen te bleken waardoor schadelijke dioxines vrij kunnen komen. De vraag is natuurlijk waarom deze ingrediënten een probleem zijn, want je eet het toch niet op? Het antwoord ligt in het feit dat onze huid opneemt wat je erop smeert. Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Denk aan een nicotinepleister of progesteroncrème, het wordt allemaal opgenomen in de bloedbaan. De vaginawand is zeer dun en heel goed doorbloed, waardoor het orgaan extreem absorberend is. In reguliere maandelijkse verzorgingsproducten zit ook rayon, een bijproduct van houtzaagsel en houtpulp. Het heeft zeer absorberende eigenschappen, maar is helaas ook een drager van de nodige toxines. Kleine deeltjes rayon kunnen via de tampon in je vagina achterblijven en opgenomen worden door je lichaam. Zowel rayon als cellulose ademen zeer matig tot slecht.

Lees verder via Earth Matters.

Photo by Mab Shoot cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4638981545 f0578a16fe privacy1

Weg met privacy: Kabinet wil vrijbrief voor koppelen gegevens

3e4284ef2f5866b3 640 rechter

Rechters weigeren wanbetalers in de cel te stoppen