in ,

Google sluist 11 miljard euro weg via Amsterdam

Google heeft vorig jaar plusminus 11,7 miljard euro aan omzet via onder meer zijn Amsterdamse postbus-bv doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Volgens Ierse media heeft Google Ierland (het Europese hoofdkantoor) vorig jaar 11,7 miljard euro “administratieve kosten” van zijn totale omzet van 17 miljard kunnen aftrekken. Die kosten zijn vooral royalties die aan andere Google-entiteiten zijn betaald. De royalties zijn via de Dutch Sandwich-belastingroute doorgesluisd naar belastingparadijzen als Bermuda. Google’s Ierse vestiging is eigendom van Googles vestiging op Bermuda.

In Nederland nauwelijks belasting

Google Ierland kan dat geld via de Amsterdamse postbus-BV laten lopen omdat in Nederland niet of nauwelijks belasting hoeft te worden betaald over royalties, terwijl die in het land van oorsprong juist als aftrekbare kosten gelden. Daarom hebben veel internationale bedrijven, maar ook bijvoorbeeld de Rolling Stones, een Nederlandse postbus-BV.

Via deze constructie heeft Google veel belasting ontweken in Ierland. Over de totale Europese omzet van 17 miljard euro in 2013 hoeft slechts 27,2 miljoen euro te worden betaald: 0,16 procent van de omzet dus.

via Webwereld.

Photo by surrealpenguin


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Amerikaanse waanzin: Bomterrorist faalde vanwege zijn vieze onderbroek

Je verzint het toch niet: VS: Rusland heeft nucleaire kruisraket getest