in ,

Haast overal stijgen de lonen, behalve in Nederland

via vk.nl

Er is in elk geval íets waar werkgevers en werknemers het over eens zijn. De koopkracht, die moet omhoog. Vakbonden wijzen daarbij naar werkgeversorganisatie VNO-NCW. Die wijst weer naar de overheid, die haar lege broekzakken toont. Maar wij hebben ook geen geld, reageren werkgevers.

De Oeso concludeerde eerder deze maand nog dat de winsten van bedrijven niet terugstromen in de economie

De bonden geloven daar niets van. Het geld is er best, zeggen zij. Vraag het de aandeelhouders en bestuurders die hun bonussen tellen. En kijk eens in de ondernemingskas. Volgens de vakbonden schrappen bedrijven banen en matigen zij de lonen om de winstmarge te vergroten.

Nu is dat soms hard nodig. Met name in het midden- en kleinbedrijf, de detailhandel en de bouw boden de balansen een zorgelijke aanblik. Tegelijkertijd lopen in Nederland de bedrijfsbesparingen al jarenlang op terwijl de investeringen afnemen. Ook overtreffen de inkomsten uit de export al jarenlang de uitgaven aan de import. De Oeso concludeerde eerder deze maand nog dat de winsten die bedrijven maken, onder meer door te beknibbelen op personeelskosten, niet terugstromen in de economie.

Dat is ook te zien aan cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat van gisteren. Afgelopen kwartaal stegen de lonen in de EU gemiddeld met 1,2 procent. In Nederland stokte het bij 0,1 procent. Daarmee horen we in het rijtje Cyprus, Ierland en Italië, drie crisislanden.

Daarom eist FNV een loonstijging van gemiddeld 900 euro. Zo veel geld erbij, dat zou veel bedrijven in kwetsbare sectoren direct de kop kosten, reageerde VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. De werkgevers zien meer in financiële afspraken per sector, de lijn waar ook het CNV op zit.

via TROUW.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schermafbeelding 2014 09 17 om 16.55.491

Al gezien hoe het bancaire systeem zichzelf in leven houdt ten kosten van de planeet, bewoners, flora, fauna? Zeitgeist 2 NL subs

rutte lacht 578x3501

Kabinet nu al bang voor zorg 2015 en speelt nu al de Zwarte Piet naar gemeentes