in ,

Hele grote kans dat ook uw lichaamsmateriaal in een biobank zit

2162005037 c8147fa035 dna test

Alleen in al zijn tientallen collecties met lichaamsmateriaal van patiënten. Nederlandse ziekenhuizen en laboratoria bewaren miljoenen monsters ‘resterend lichaamsmateriaal'. Als artsen bloed afnemen, een uitstrijkje maken of een tumor verwijderen, mogen ze materiaal dat overblijft na onderzoek of behandeling bewaren voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek.

“Patiënten hoeven niets extra's te doen”, schrijven de samenwerkende Nederlandse biobanken optimistisch op hun website.

Nee, inderdaad en daar gaat het mis. Materiaal willen verzamelen voor toekomstig onderzoek is begrijpelijk, maar nu gebeurt dat grotendeels buiten de om.

Patiënten mogen bezwaar maken, maar dan moeten ze wel weten dat het materiaal verzameld wordt en dat is nu vaak niet zo. Veel ziekenhuizen zetten het weliswaar netjes in hun patiëntenfolders, maar meestal wel pas op de laatste bladzijde. Bovendien hebben patiënten vlak voor een onderzoek of operatie zoveel aan hun hoofd dat de inhoud van die pagina, als ze hem al lezen, niet altijd tot ze doordringt.

Drie jaar geleden kwam toenmalig minister Schippers met een wetsvoorstel om mensen meer zeggenschap te geven over hun lichaamsmateriaal. Uitstekend idee, jammer dat ze in diezelfde ook wilde regelen dat medisch restmateriaal mocht gebruiken voor -onderzoek bij opsporing van verdachten.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
57e0d44a4253a814f1dc8460962a3f7f1d37d8f852547848712a7dd29e4f 640 handtekening

Stop de noodwet, laat u uw rechten niet afnemen en teken de Petitie!

30543907048 e160e3b25c b uber eats

Rassenoorlog: Uber Eats geeft zwarte restauranthouders voorrang en schrapt voor hen de bezorgtoeslag