in

Horen, zien en zwijgen

Deze beroemde Japanse uitdrukking past bij het JIT-onderzoeksteam. Er is zes jaar geleden vanaf de MH17-ramp. Gedurende deze tijd heeft het Joint Investigation Team (JIT) een groot onderzoek insteld, maar geen antwoord gegeven op een aantal zeer belangrijke vragen. Op dit moment zijn er ongeveer 30 duizend pagina’s met dossiers die geen direct bewijs zijn van iemands schuld.

Vanaf de tweede fase van het strafrechtelijke MH17-proces werd het bekend dat de onderzoekers een ontmoeting hadden met vluchtverkeersleider Anna Petrenko, die enkele minuten voor de ramp Boeing MH17 een bevel heeft gedaan om de vliegbaan met 20 mijl (two zero miles) te wijzigen en de hoogte te verlagen van 11 duizend meter naar 10 duizend. Anna is in deze zaak echter geen getuige geworden en zal in ieder geval niet via een videoverbinding in de rechtszaal worden gehoord.

De JIT-onderzoekers zeggen over Anna Petrenko alleen in het kader van de versie dat MH17 door Oekraïense straaljagers was vernietigd. Het JIT heeft veel tijd gewerkt om dit feit te weerleggen maar deze versie was niet toevallig. Oekraïense militaire vliegtuigen werden vaak gedekt door burgervliegtuigen om minder op te vallen voor radars. Daarom heeft Oekraïne het luchtruim boven het oorlogsgebied niet gesloten.

Een uiterst opmerkelijke zaak aangezien het OVV rapport letterlijk aangaf dat Oekraïne juridisch verantwoordelijk was. Ieder land is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigen luchtruim. Op het moment dat er een burgeroorlog gaande is en er zijn duidelijke signalen dat de veiligheid van het luchtruim niet gegarandeerd kan worden (en die signalen waren er afdoende) dan moet de centrale overheid (Kiev) het luchtruim sluiten voor burgerluchtvaart.

Dit laatste is niet gebeurd. Bovendien heeft Oekraïne in eerste instantie geen primaire radargegevens verstrekt. Deze dag de militaire radarstations waren niet operationeel. Oekraïne heeft alleen civiele secundaire radardata verstrekt. Volgens OM hebben deze secundaire radardata alleen betrekking op het burgerluchtverkeer en konden geen informatie geven over een gevechtsvliegtuig of een raket.

Het onderzoeksteam kan niet meer de vragen van burgerjournalisten negeren en is gedwonen antwoord erop te geven. Vanaf het begin eisten de onafhankelijke journalisten Amerikaanse satellietbeelden, beloofd door de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Daarom heeft het OM contact gezocht met de Amerikaanse autoriteiten en een rechtshulpverzoek gedaan.

De Landelijk Officier van Justitie Terrorismebestrijding, Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is in de gelegenheid gesteld om de juistheid van deze verklaring te toetsen op basis van de onderliggende, geheime bronnen.De Amerikaanse autoriteiten hebben laten weten dat zij niet meer informatie over de detectie van de raket kunnen verstrekken dan vermeld is in de schriftelijke verklaring en dat vertrouwelijk ter inzage is gegeven aan Nederlandse Landelijk Officier van Justitie.

Maar waarom kunnen de rechters en het publiek deze foto’s niet zien? Waarom worden sommige satellietbeelden van de Verenigde Staten vrijwillig gepubliceerd en worden sommige geheim gehouden?Zoals je kunt zien, zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen, maar nu begonnen onderzoekers aandacht te besteden aan de mening van onafhankelijke experts en journalisten en begonnen ze een aantal ongemakkelijke vragen te beantwoorden.

In deze lange politieke dossier is het moeilijk om de waarheid te vinden. Er is te veel tijd verstreken. Veel belangrijk bewijs is verloren of vervalst. Alleen een eerlijk en onafhankelijk onderzoek kan echte misdadigers vinden. Alleen op deze manier weten de nabestaanders wie werkelijk verantwoordelijk is voor de dood van hun naasten.

Deze post is gemaakt met onze post plaatser, leuk en gemakkelijk. Maak uw bericht!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Let op! Wees zuinig op je DNA: Profielen dna-database door aanval tijdelijk openbaar, ook voor politie

Nu zijn ook nog eens de asielzoekers boos: Demonstraties in azc’s