in , , ,

Identiteit en privacy in tijden van deepfakes, leugendetectie en Insta-kinderen

2018 11 25 18 25 54.getty20 20social20media20verslaafd

Fraude en ander bedrog met deepfake nemen snel toe. Terwijl kinderen op Instagram al lang creatief anoniem blijven. Ondertussen wenst Europa een leugendetector gericht tegen ongewenste immigratie. Wat is het verband?…

…Instagram is bij uitstek het domein van het spelen met gezichten die allerhande andere vormen krijgen. Kinderen doen het al zo lang, als ‘serious game’. ‘Kijk pap’, en dan heeft ze m’n portret voorzien van een rare bril, ingevallen wangen en een vrouwenmond; hoe dan ook net nog herkenbaar als m’n ‘identiteit’, of al niet meer. Zo vlot als dat aannemen van verhulde identiteiten gaat, mede om privacy te beschermen, kunnen ouderen nog maar nauwelijks bevatten…

Generative Adversarial Networks passen machineleren toe met een ‘botsing’ van neurale netwerken, die bijvoorbeeld nieuwe geloofwaardige identiteiten kweken vanuit portretfoto’s….  De levensechte portretten zijn voor talloze vormen van bedrog te gebruiken, voor trollen op Twitter tot smoeltjes op datingsites zoals Tinder.

De geloofwaardigheid van de bedreigers neemt veel sneller toe dan de argwaan van de slachtoffers. Het gesol met beelden leidde recent tot een fraai verhaal over datingfraude in de Twentse krant Tubantia.

Digitaal bedrog in velerlei variaties trof in 2018 8,5 procent van de Nederlanders, aldus het CBS. Dus dient zich ook de volgende kat-en-muis strijd aan met online misdaad. Hoe herkennen we deepfakes (Nederlands: diepbedrog?) en bestrijden we het misbruik?…

…Een derde opvallend onderwerp dat hiermee samenhangt, bracht The Intercept een artikel over Silent Talker. Dit is het systeem voor leugendetectie van de Europese Unie dat aan de paspoortcontrole een interview toevoegt waarvan de antwoorden kunnen leiden tot bestempeling van een persoon tot een ‘risico’. Dat leidt tot extra controle…

Het systeem, ontwikkeld door de Manchester Metropolitan University, zou 90 procent van de leugens detecteren. Voor de Europese test in het kader van het iBorderCtrl programma, die eind augustus 2019 afliep, is de vraag of het systeem betrouwbaar genoeg is. Welke foutenmarge daartoe wordt gebruikt, is niet bekend…

…Deepfakes om identiteiten en de meeste evidente persoonsgegevens zoals gezocht en stem te fingeren oftewel vervalsen. En aan de andere kant machines die ons gedrag gaan beoordelen op waarachtigheid. Waarheen gaat dit? Met welke doelen gaan we dit alles gebruiken?

Tot wat voor wereld zal dit leiden? Is de huidige politiek met lieden voor wie het onderscheid tussen leugen en waarheid er niet meer toe lijkt te doen, een vruchtbare voedingsbodem voor de ‘succesvolle’ toepassing van nieuwe technologie? Hoe lopen technologische ontwikkeling en maatschappelijke trends parallel en werken ze op elkaar in?

Een mooie herfstvakantie in de natuur van de Biesbosch bracht geen antwoorden.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
54e0d0414254a414ea898675c6203f78083edbe251507740732b78 640 leraren

Lerarentekort is een gecreëerde illusie

Schermafbeelding 2019 10 27 om 09.28.01

Kamervragen vanwege ‘nepnieuws-studie’ minister Ollongren