in , , ,

Immigratie helpt niet tegen vergrijzing (of wilt u een half miljard Nederlanders?)

gobalisatie en migratie e1557657910495

‘We hebben nodig om straks onze pensioenen te betalen' of woorden van gelijke strekking, aldus een vaak gehoorde uitspraak die steeds weer opduikt in het publieke debat.

En ‘Wie zal onze bejaarden wassen als we geen immigranten zouden toelaten?' is er ook zo een. Maar houdt het beleidsadvies dat besloten ligt in dergelijke uitspraken bij nadere beschouwing ook stand?

De Nederlandse bevolking vergrijst. Dat proces is al enige tijd gaande, mede dankzij de naoorlogse geboortegolf. Hoewel die generatie inmiddels 65 jaar of ouder is, zal de vergrijzing, dus de toename van het aandeel 65-plussers in de bevolking, ook in de toekomst doorzetten.

Oorzaken zijn de ontgroening door de vruchtbaarheid beneden het vervangingsniveau van 2,1 kinderen per vrouw, en de stijgende levensverwachting.

Minder kinderen, oudere ouderen

Vergrijzing impliceert dat het aantal gepensioneerden in verhouding tot het aantal werkenden toeneemt. Anders gezegd: de draaglast voor de collectieve sector (zorgkosten in de laatste levensfase en AOW) neemt toe in verhouding tot het draagvlak (grondslag voor belastingen en premies).

Dit schept een financieel probleem voor de collectieve sector. Naast de kwestie van de toenemende druk op de overheidsfinanciën is er ook nog de vrees voor tekorten op de arbeidsmarkt.

Terzijde: Vergrijzing heeft – afgezien van een mogelijk sterker dan verwachte toename van de leeftijdsverwachting – geen gevolgen voor de aanvullende pensioenen. Anders dan de AOW worden deze niet gefinancierd uit de collectieve middelen, maar is ervoor gespaard.

Vanwege de zogenaamde ‘omkeerregel' (premies aftrekbaar, uitkeringen belast) heeft de op de van die pensioenen een flinke claim opgebouwd, een claim die juist tegenwicht biedt aan de negatieve effecten van de vergrijzing op de overheidsfinanciën.

De vraag is of kan helpen om de geschetste financieel-economische gevolgen van de vergrijzing te ….

Lees verder bij de bron: Wynia's Week

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3673240494 7a4c38439f belastingdienst1

Media is stil: Regering stuurt brief van elf (!!) kantjes aan wetsovertredingen Belastingdienst

2843646367 96588f3767 sheeple1

6 maanden voor corona: Merkel en co bespreken de pandemie op conferentie in Berlijn