in

Inflatie: de beer is los

shopping cart filled with items

Inflatie.

Voor velen komt het als een volslagen verrassing, voor de machthebbers komt hun droom uit.

Echte economen houden hun hart vast.

De inflatie is een feit. Hoera roepen de centrale bankiers en de politici. Maar maakt u zich geen zorgen hoor, we gaan er niets tegen doen, want het is maar tijdelijk.

Nu weten u en ik dat als een politicus het heeft over tijdelijk, dat dat waarschijnlijk betekent dat het voor altijd is.

Nu zal de inflatie er niet voor altijd zijn, want op enig moment in de toekomst zal de inflatie het economisch en financieel systeem zoals we dat nu kennen, volledig hebben verwoest.

In de VS bedraagt de officiële inflatie inmiddels al meer dan 5 %. In Europa proberen ze ons voor te liegen dat de inflatie rond de 2 % ligt. Precies volgens de doelstelling. Wat zijn ze toch knap hé.

Voor de meeste mensen zijn de grootste uitgavenposten wonen en vervoer. De prijzen van huizen schieten al jaren de pan uit. Zowel kopen als huren is niet een klein beetje, maar ongelofelijk veel duurder geworden. De kosten van vervoer al net zo.

Uw boodschappen in de supermarkt dan? Ook fors omhoog. Uw kabel en internetverbinding? Bij mij komt er elk jaar een fors bedrag bij op de factuur.

Maar dit is nog maar het begin.

De CEO van AkzoNobel wist onlangs te melden dat de prijzen voor de consumenten slechts met 4,5 % konden worden verhoogd. In werkelijkheid zouden de prijzen 20 % hoger moeten komen te liggen. En dit is maar een voorbeeld, vele producenten hebben met hetzelfde fenomeen te kampen.

Hoe kan het dan toch dat de centrale bankiers ons voorliegen dat de inflatie 2 % bedraagt, zult u zich afvragen.

Dat komt omdat ze ook daar hele handige goocheltrucjes met cijfers en definities voor hebben. Om te beginnen nemen ze de kostprijs voor huizen niet mee. Want ja, wie woont er nou in een koophuis? En wat kost dat nou helemaal? Dat is te verwaarlozen. Een andere truc om mee te sjoemelen is de kostprijs van electronica. Een computer bijvoorbeeld.

Nu zijn de prijzen van computers en andere electronische producten overwegend vrij stabiel dus dat zou geen effect op de inflatie moeten hebben. Maar daar hebben ze een trucje op bedacht: De computer van nu heeft meer geheugen dan die van vorig jaar, voor dezelfde prijs, dus eigenlijk is die computer goedkoper geworden. Nog een truc is om een product of dienst die over de meetperiode in prijs gedaald is extra zwaar te laten meewegen.

Wonen doen de meeste mensen niet, maar elke maand een computer kopen doen de meeste mensen wel. Door een handige mix van meetellende producten en diensten samen te stellen kunnen ze de officiële cijfers precies daar krijgen waar ze ze hebben willen. Maar aan deze trucjes hebt u natuurlijk niets als u uw boodschappen moet afrekenen.

NL8602 9

Het CBS heeft zelfs berekend dat de inflatie in Nederland in juli slechts 1,4 % bedroeg. Dat komt omdat vakanties goedkoper zijn geworden. Dat een gezin met 2 kinderen heen en terug een pcr test, 8 maal pakweg 60 euro, moet betalen is natuurlijk ‘vergeten’ mee te rekenen.

Inflatie daalt naar 1,4%

De consumentenprijzen zijn in juli met 1,4% op jaarbasis gestegen. Dat is minder fors dan in juni, toen de inflatie nog 2% bedroeg. Het cijfer staat in schril contrast met Duitsland, waar de inflatie juist met 3,8% opliep, tegen 2,3% in juni. De daling van de inflatie komt volgens het CBS door de beperkte stijging van de huurprijzen van woningen. Ook een prijsdaling in vakanties heeft het cijfer gedrukt. (bron FD)

Wat is nou het echte probleem: De centrale banken zouden eigenlijk de inflatie moeten bestrijden. Als de inflatie boven de 2 % dreigt uit te komen zouden de centrale banken de rente moeten verhogen om daarmee de economische groei en de bestedingen iets af te remmen, waardoor ook de inflatie zal afnemen.

Maar laten de centrale banken zich nou de laatste jaren alleen hebben beziggehouden met het bijdrukken van geld teneinde de onstuitbare drang van overheden om geld over de balk te smijten te faciliteren.

asset central banks

Hier ziet u hoe de balansen van de Amerikaanse, Europese, Japanse en Chinese centrale banken gedurende de afgelopen jaren, maar met name in 2020 en 2021, opgepompd zijn.

Die ongebreidelde geldcreatie heeft er zelfs toe geleid dat de rente negatief is. Begrijp het goed, overheden ‘verdienen’ geld met het lenen van geld. De schulden die de overheden zijn aangegaan zijn in principe onhoudbaar. Maar zolang de rente negatief is, lijkt het net alsof er niets aan de hand is.

Kijkt u even naar het budget overzicht van de VS voor de komende jaren. Daar kunnen we uit aflezen dat de begrotingstekorten eindeloos gaan zijn en dat de rente dus perse eeuwigdurend laag moet blijven.

unnamed 1 scaled 1 scaled

Voor Europa ziet de situatie er nog veel bedroevender uit. Als de rente zou gaan stijgen naar een niveau van pakweg 5 %, iets wat mij onder de huidige omstandigheden heel normaal zou lijken, dan worden bijna 40 % van de overheids inkomsten van de VS opgeslokt door rentebetalingen.

In Europa ligt dat gecompliceerder wegens verschillen tussen de diverse landen. Maar België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië hebben allemaal een schuldenberg die boven de 100 % van het Bruto Nationaal Product (de jaarlijkse omzet van de totale economie) uitkomt. Koploper Griekenland scoort zelfs boven de 200 %. Deze landen gaan gewoonweg failliet als de rente zou stijgen naar 5 %.

De Griekse crisis van 2010 is niet opgelost met fatsoenlijk beleid maar met wanbeleid en dat wanbeleid heeft zich als een olievlek over de Zuid Europese landen, inclusief Frankrijk en België, verspreid. En nu is er geen weg meer terug. In de VS begroting zijn de tekorten aangekondigd voor zover de tabel reikt. In Europa gaat het niet anders zijn. Tekorten zullen zich blijven opstapelen totdat het kaartenhuis in elkaar zakt.

Die vermaledijde inflatie. De activa inflatie is inmiddels de spuigaten uitgelopen en breidt zich nu uit naar goederen en diensten.

Inflatie sloopt uw spaargeld en uw koopkracht. Initieel zal de inflatie wellicht nog een of twee keer gecompenseerd kunnen worden door hogere lonen maar die spiraal gaat ook alleen maar leiden tot meer ellende.

Op dit moment zit de inflatie nog voornamelijk in grondstoffen en (half)fabrikaten. Maar je hoeft geen hogere wetenschappen te hebben gestudeerd om je te realiseren dat deze inflatie zeer binnenkort gaat doordringen tot  ….

Lees verder bij de bron: CommonSenseTV

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bus

Groep van duizenden ouders: prikbus bij scholen onaanvaardbaar, schooldirectie aansprakelijk voor schade

truthstream censorship 1024x576 1

Medeoprichter PayPal waarschuwt dat de financiële reus een ‘No Buy List’ voor ‘anders denkenden’