in

Iraanse vrouwen zijn hoofddoek beu

Vrouwen en meisjes ouder dan 9 jaar mogen zich in het streng islamitische Iran niet zonder of lange, ruim zittende mantel op straat vertonen. Wie dat wel doet, riskeert in aanraking te komen met de Iraanse religieuze . Maar de meeste Iraniërs willen van de plicht af, en het protest groeit.

In Iran heeft de politie aan het persagentschap Tasnim bevestigd dat eerder deze week 29 vrouwen zijn gearresteerd die protesteerden tegen het dragen van de verplichte hijab.

De Iraanse regering maakt zich zorgen over de toenemende protesten tegen de verplichting voor meisjes en vrouwen om een hoofddoek te dragen. Dat staat in een rapport van het kantoor van de Iraanse president, meldt het Iraanse staatspersbureau ISNA.

De islamitische , die na de val van de Sjah van Iran in 1979 werd ingevoerd, verplicht vrouwen om in het openbaar een hoofddoek te dragen.

Sinds eind december in Iran de grootste protesten in 9 jaar uitbraken, hebben de acties tegen het dragen van de hoofddoek zich vermenigvuldigd. Dat is grotendeels het gevolg van de arrestatie van Vida Movahed, die op 27 december haar hoofddoek uitdeed en hem aan de taak van een boom liet bengelen op een trottoir in Teheran.

De vrouw werd aangehouden en werd een ganse tijd vermist. Volgens de mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh is Mohaved ondertussen vrijgelaten.

Maandag had een andere vrouw zich naar dezelfde plek begeven om er op dezelfde manier tegen de door de wet verplichte kledingdracht te protesteren. Ook zij is gearresteerd. Volgens de openbaar aanklager van de Islamitische Republiek is het protest een ‘verwaarloosbare zaak’.

https://twitter.com/ArminNavabi/status/958043414011850752

Gasht-e Ershad: 3 miljoen kledingcontroles per jaar

Jaarlijks voert de Gasht-e Ershad – de religieuze politie die in Iran controleert of de kledij van vrouwen op straat niet tegen de islamitische wetten indruist – niet minder dan 3 miljoen controles uit. De meeste inbreuken betreffen onvoldoende bedekte haren of kledij die de vrouwelijke vormen accentueert.

Wanneer vrouwen vervolgens door deze zedenpolitie worden opgepakt volgt een urenlange lezing in het politiebureau. Daar werd hen duidelijk gemaakt hoe ze worden verondersteld zich te kleden.

Gemiddeld 18.000 vrouwen moeten zich jaarlijks voor de verantwoorden. Nog eens 200.000 moesten een papier ondertekenen waarin ze toegaven spijt te hebben van hun kledingkeuze. Of kledij al dan niet aan de voorschriften voldoet wordt in grote mate en arbitrair beslist door de controlerende agent(e).

Eind december werd het bericht verspreid dat de Gasht-e Ershad deze controles zou gaan beperken. De arrestaties eerder deze week spreken dat tegen.

iran

Nadat Iraanse vrouwen in 1981 en ondanks wijdverspreid protest verplicht werden de hijab te dragen, heeft het ze in de voorbije 3 decennia niet aan verbeeldingskracht ontbroken om aan de strikte islamitische kledingvoorschriften te ontkomen. Ook nu onder president Hassan Rohani probeerden de vrouwen steeds een stap verder te gaan. Tot grote misnoegdheid van de islamfundamentalisten en conservatieve websites. Die waarschuwen al langer voor de ‘lustvolle atmosfeer’ die de samenleving dreigt te besmetten.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Belastingdienst/toeslagen stort mensen in het ongeluk

Vrijgegeven memo bevestigt illegaal FBI ‘Deep State’ complot tegen Trump