in ,

Kredietberg bedreigt ons spaargeld: de race naar een monetaire reset

52e6d5474a54aa14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784d732b79d39044 640 Krediet

Er komt een spannende race. De race van het eindspel zoals steeds meer monetaire analisten voorspellen. Bij een race weet je niet altijd van te voren wie er gaat winnen. Maar bij deze race om ons geld weten de ingewijde analisten al lang wie de winnaar wordt, of beter gezegd wie de verliezers worden.

Zo zal de race om het geld binnen het fiat geldsysteem uiteindelijk stil vallen doordat het systeem ziek wordt door verkeerde injecties van centrale banken. De coronapandemie helpt een handje. Door de enorme economische schokgolf moeten centrale banken en overheden alles uit de kast halen om de mondiale economie nog enigszins overeind te houden. Totdat de kast leeg is. Het bijvullen van de kast wordt al moeilijker als je steeds verder weg moet om je proviand te halen.

Deze beeldspraak benadert de werkelijkheid op de millimeter. Het gaat allemaal om ons geld dat rondtolt in een complexe economie. Centrale banken zijn de baas over het monetaire fiat geldsysteem en voeren een beleid dat er op is gericht om de geldhoeveelheid uit te breiden. Economische groei hebben we als mensheid nodig om ook alle nieuwe mondjes te voeden.

De wereldbevolking groeit elke dag met circa 227.000 mensen, dat is 83 miljoen per jaar! Stel je voor, bijna 5 x de bevolking van ons kleine polderlandje. Dat betekent dat er voor iedereen geld in het laatje moet vloeien om te overleven. Economische groei is dus pure noodzaak.

Maar groei wordt krimp

Helaas zien we momenteel een economische krimp die er niet om liegt. De gevolgen van de economische ellende worden nog maar mondjesmaat getoond. Hoeveel landen lijden er sinds de uitbraak van Corona al honger? De situatie in Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en andere landen in Zuidelijk Afrika is ronduit alarmerend. Ook in India en Zuid-Amerikaanse staten stijgt de armoede in recordtempo. En hoe contrair zijn de beelden wel niet in de VS waar lange rijen auto’s in de rij staan voor de voedselbanken.

In Afrika moet de bevolking te voet vele kilometers lopen naar de afhaalpunten. Kortom, de hongersnood neemt mondiaal schrikbarend toe. Dat is een remmende factor op economische groei en uiteindelijk op de groei van de wereldbevolking. Als het sterftecijfer op gegeven moment het geboortecijfer overtreft dan zien we een mondiale bevolkingsdaling. Die kans is groot wanneer de situatie niet snel verbetert. Als Corona de komende winter een tweede rondje doet en de ontwikkelingslanden nog harder worden getroffen dan zijn de gevolgen desastreus. Een krimp in de wereldbevolking komt zelden voor, volgens de geschiedenis alleen in slechte tijden.

Hoe slecht kan het worden

Als we de boel op een rijtje zetten, en dan bedoel ik de monetaire situatie, dan zien we het volgende. Centrale banken die met lage rentetarieven proberen de kredietopname te stimuleren. Overheden die zich vol in de schulden steken om economische krimp te bestrijden. Hier tussenin beweegt zich de bevolking die van schrik uiterst voorzichtig is geworden. Mensen blijven op hun geld zitten en geven minder uit.

De spaarquote bij de banken groeit harder dan ooit tevoren, terwijl de bankrekeninghouders niet beloond worden met een rentevergoeding. We zijn een contrair monetair tijdvak in gerommeld. Wat zijn nu de gevolgen van onze spaarzin en daar tegenover de enorme krediethonger bij de overheden? Maar ook bij bedrijven en particulieren waarvan velen noodgedwongen hun leenruimte proberen te benutten om te overleven.

Voor investeringen wordt nog maar mondjesmaat krediet verstrekt omdat banken weinig vertrouwen hebben in de kredietwaardigheid van menig investeerder. Dit zijn opgeteld genoeg ingrediënten voor een verdergaande economische krimp. Trekken we de tijdlijn verder door naar de toekomst dan zien we het volgende.

Einde failliet fiat geldsysteem

De mondiale kredietberg blijft groeien door de stimulerende acties van centrale banken. Ze maken krediet goedkoop en misschien nog goedkoper als ze de rente verder gaan verlagen omdat de banken vollopen met spaargeld waarover ze een negatieve rentevergoeding betalen aan de centrale bank.

Ook breiden ze hun opkoopprogramma’s om schuldpapier op te kopen verder uit om de banken te verlossen van onrendabele leningen. Dat houden ze geen jaren meer vol omdat men uiteindelijk zal inzien dat centrale banken de zombiebanken worden in de maatschappij die ze zelf jarenlang hebben gevoed. Gevoed met biljoenen aan krediet en nu kopen ze het oude schuldpapier op omdat we er in dreigen te verzuipen. Dit is zoals ons monetaire stelsel er anno 2020 uitziet. Een zombiesysteem.

Hoe lang denken centrale banken ons nog voor de gek te houden met een failliet geldsysteem. Gaan nu de nuchtere analisten dit zieke systeem doorzien en ook de slapende massa wakker schudden? Of wordt de massa vanzelf wakker als de onvrede onder de bevolking toeneemt. Als economische krimp zorgt voor faillissementen en werkloosheid en daarna wankelende banken en daarna groeiend wantrouwen in het systeem. Het failliete fiat geldsysteem waarvan we het einde zien naderen.

De monetaire reset

Als je schrijft over hel en verdoemenis dan moet je wel een oplossing aanbieden. Die oplossing weet ik wel en ik kies voor de meest simpele, zoals u van mij gewend bent. Pak het kwaad aan bij de wortel. Dat is de mondiale schuldenberg die te hoog is geworden en al ons inkomen opslokt aan de rente- en aflossingsverplichtingen. Die kredietberg heeft namelijk 2 kanten. Dat zijn de schuldeisers en de schuldenaren.

Zet ze allen aan tafel met een scheidsrechter die bepaalt welk deel van de schuld wordt kwijtgescholden. Doe dit mondiaal binnen een vastgesteld tijdsbestek zodat binnen bijvoorbeeld 1 kalenderjaar de schuldenberg met de helft wordt afgeschreven. Bij een wedstrijd heeft ook het publiek een rol. Ze zijn de bankrekeninghouders met hun spaartegoeden. De verliezende schuldeisers worden gecompenseerd met die berg aan spaargeld dat aanwezig is op de banken en onder beheer staat van de centrale banken.

Ze zijn de baas over ons geld, het geld dat bij de bank op de digitale plank ligt te rotten. We teren in door gemis aan rente en de geldontwaarding. Ons spaargeld wordt deels onteigend. Zo zal in grote lijnen een monetaire reset er uitzien. Kan niet anders. Er staan een kredietberg en een spaarberg tegenover elkaar. Die moet je in elkaar schuiven om de boel gelijk te trekken. Als het niet goedschiks lukt dan maar kwaadschiks. Ik ….

Lees verder bij de bron: Columns van Gerrit Welbergen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
55e4dd404f51a514f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784d732b7cd39444 640 open grenzen

Handig, open grenzen! Gps-bendes op het platteland ongrijpbaar, politiedienst Europol ingevlogen

57e2dc47435bad14f1dc8460962a3f7f1d37d8f8525479407d2972dc9448 640 demonstratie

Ook de horeca is klaar met corona-maatregelen, acties niet uitgesloten