in ,

Kredietcrisis? Zelfs Dijsselbloem lijkt het niet meer te snappen

6856995816 c771d86f14 dijsselbloem1

Onze MinFin heeft de toch niet verkeerd voorgelicht? Vorige week gaf hij nog zulke vage en ontwijkende antwoorden op doodnormale kamervragen dat er wel iets niet zal kloppen, dachten we; en ziehier…De Parex-soap wordt vervolgd.

Wat is loos?
Een paar jaar geleden kreeg Letland, sinds 2014 het jongste lid van de eurozone, miljarden uit . Dat geld was bedoeld om enkel en alleen één specifieke bank, Parex, te redden. Die club adverteert in het Russisch en heeft enkel kantoren in Letland, Rusland en Zwitserland. Bijzonder handig, want met name de Russische medemens kan zo via Letland zijn eerlijk verdiende stapeltjes contanten elders stallen. Maar een echt Europese bank kunnen we het niet noemen.

Parex nam dat zwarte geld aan en ging er gewoon mee bankieren. Tijdens de kredietcrisis bleek dat de directie verkeerde beleggingsbeslissingen had genomen en de club ging failliet. Het Russische zwarte geld stond daardoor op de tocht. Niemand weet waarom, maar Parex moest en zou door de EU gered worden. Boze tongen menen dat het geen toeval is dat deze bank grote bedagen aan sponsorgeld aan de premier doneerde, om vervolgens een voorkeursbehandeling te krijgen. Dat heet state capture, een zeer schadelijke vorm van corruptie.

Letland kreeg een lening van de EU om de bizarre redding uit te voeren. Het Europese noodgeld hoeft de Letse regering pas eind 2014 terug te betalen, dus ruim na de onherroepelijke toetreding tot de eurozone, op 1 januari van dat jaar. Een gedeelte van die miljarden kwam van de EBRD, de Europese ontwikkelingsbank.

Daardoor had de Letse regering voldoende geld om een bevriende bankier te redden, met geleend geld. Tegelijkertijd liep daardoor de staatschuld op. Vervelend, want in de drang naar uitbreiding had Brussel besloten dat Letland erbij hoorde, dus de staatsschuld van het land moest met trucjes kunstmatig verlaagd worden. Daarom werd het Letland toegestaan een gedeelte van die schuld gewoon niet in de boeken op te nemen: creatief boekhouden dus. Zo is ook Griekenland de ingerommeld.

Waarom is dit erg?

Nu is het al jaren gebruikelijk om staatsschulden gewoon weg te strepen. Bij Letland blijkt dat ze dan later in het jaar gewoon terugkeren. In dit dossier gaat het om een weggestreepte schuld van €66 miljoen. Dat is peanuts op Europees niveau dus waar maken we ons druk om?

Parex staat niet op zichzelf. Een Italiaanse bank, de Cassa Depositi e Prestiti, doet precies hetzelfde, maar dan met het duizendvoudige bedrag. CDP haalt op deze manier elk jaar ongeveer €20 miljard aan spaargeld uit de markt, om dat door te storten aan lagere overheden. Dat land is dus veel en veel ongezonder dan het lijkt. Het rapporteert een staatsschuld van 130% van het nationaal inkomen, terwijl onze schatting op basis van enkel deze casus eerder 134% zou zijn.

Topje van de ijsberg

doet hetzelfde. Het privatiseerde Belgacom, maar bleef verantwoordelijk voor de uitbetaling van alle toekomstige pensioenen van de werknemers, voormalige ambtenaren. De contante waarde van die bedragen is ongeveer €5 miljard: dat is het bedrag dat iemand die gepensioneerden in de toekomst zal moeten uitkeren en dat daarom is het een schuld.

De overheid garandeert die uitbetaling, en neemt die verplichting dus op zich. Door een onjuiste invulling van ESA95 blijft dit bedrag uit de berekening van de Belgische staatsschuld. Die is officieel 105% maar had op 106% moeten staan. In speelt er iets soorgelijks: de overheid staat voor €2 miljard garant voor de schulden van een energiebedrijf dat in de problemen zit, en waar het zelf aandeelhouder van is. De regering rapporteert een staatsschuld van 72% maar 80% is realistischer: enzovoort.

Die overheden geven helaas geen volledige inzage in hun schaduwboekhouding. Van elke hebben we maar een aantal losse cases tot onze beschikking. In het geval van Letland kwamen de geheime documenten, die het bestaan van deze verborgen schuld aantoonden, naar buiten door een klokkenluider voor wie het inmiddels onmogelijk is om nog in Letland te verblijven.

Parlement verkeerd voorlichten

Bij elk van de eurolanden heeft 925 wel een reden waarom de schuld wat procentjes hoger moeten zijn. Aangezien onze Dijsselbloem voorzitter is van de Eurogroep, nemen we aan dat als zelfs hij ESA95 verkeerd interpreteert en toepast, zijn collega's uit Rome, Riga en Lubljana dat ook zullen doen. De schuldencrisis is dus veel groter dan hij lijkt, terwijl iedereen in de waan verkeert dat het herstel is aangebroken.

Lees verder via NINE TO FIVE – 925.nl.

Photo by Partij van de Arbeid (PvdA) cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2ae42024e5d0ebca882a4e3a 640 rijkdom1

Rijken zijn nog veel rijker dan ze toegeven: Belgische ECB-econoom geeft de echte ongelijkheidscijfers

3239942856 99679d8a50 koffer1

Politie ‘verliest’ drugskoffer met 175.000 euro