in

Let op! Foute maandlasten hypotheek op websites banken en vergelijkers

Op steeds meer websites kun je diverse berekeningen maken, zoals de maximale en de bijbehorende maandlasten.
Maar hoe betrouwbaar zijn die berekeningen nu eigenlijk?

Consumenten kijken vooral naar de netto maandlast die hoort bij een hypotheek.
Websites spelen daar handig op in door de netto maandlast prominent te tonen in hun berekeningen.

In een onderzoek onder 21 websites van en vergelijkingswebsites zijn er grote verschillen in de bruto en netto maandlasten op deze websites te zien.

Het verschil in de netto maandlast loopt zelfs op tot 110 per maand. De consument wordt hiermee volkomen op het verkeerde been gezet en maakt op die manier de keuze voor een hypotheek of adviseur die uiteindelijk niet het beste blijkt te zijn.

Ook in de uitzending van Tros Radar werd aandacht besteed aan het Moneywise Hypotheek Onderzoek.

Een consument begint de zoektocht voor een nieuwe hypotheek in bijna alle gevallen op . Banken, adviseurs en vergelijkingswebsites voeren op datzelfde internet een harde strijd om zo goed mogelijk bij die klant in beeld te komen. Voorbeelden met lagere maandlasten kunnen dan helpen om consumenten over de streep trekken om klant te worden. Consumenten moet er echter op kunnen vertrouwen dat de getoonde maandlasten bij alle websites correct zijn en dat blijkt niet het geval.

Een bruto maandlast berekenen kan eigenlijk niet misgaan. Het berekenen van en aflossing (de zogenaamde annuïteit) is een wiskundige berekening. Als de uitgangspunten voor elke berekening hetzelfde zijn, kan daar geen verschil in ontstaan bij de ene of de andere website.

Voor het berekenen van de netto maandlast geldt voor iedereen dezelfde fiscale spelregels. Afwijkingen kunnen ontstaan door te rekenen met een iets lagere WOZ waarde of afrondingen. De verschillen lopen echter op tot € 72 en zelfs € 110 per maand. Dat zijn verschillen die te groot zijn om uit te leggen.

Consumenten doen er goed aan vooral rekening te houden met de bruto maandlast. Deze bestaat uit rente en aflossing en zal in alle gevallen maandelijks aan de bank betaald moet worden. De bank houdt op geen enkele manier rekening met het belastingvoordeel en de lagere netto maandlast.

Toch is inzicht in de netto maandlast ook belangrijk voor de consument. Deze moet dan uiteraard wel correct zijn. Het valt op dat sommige partijen vooral schermen met de netto maandlast. Hoe lager deze is, hoe groter de kans is dat een consument deze partij kiest voor het regelen van een hypotheek.

Conclusie

In bijna alle berekeningen komt de bruto maandlast overeen met de normberekening. Alleen bij Aegon en Independer wijkt de bruto maandlast af van de normberekening en bij Knab wordt de bruto maandlast niet getoond. Bij de netto maandlastberekening zijn de verschillen groter.

Adviseurs/vergelijkers

Het valt op dat de websites van adviseurs/vergelijkers vooral communiceren wat de netto maandlasten zijn. Bij het berekenen van netto maandlast zijn de verschillen groter dan bij de bruto maandlasten. Bij 6 van de 10 adviseurs/vergelijkers wijkt de netto maandlast af. Het verschil is het grootst bij de berekening van Vereniging Eigen Huis. Deze toont een netto maandlast die € 72 lager uitkomt dan de normberekening.

Banken

Bij de banken valt het op dat van de 11 berekeningen er 5 keer geen opgave wordt gedaan van de netto maandlasten. Bij de banken die wel een indicatie geven van de netto maandlast wijkt deze in alle gevallen af van de normberekening. De netto maandlast bij Florius komt zelfs € 110 per maand lager uit.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schokkend! De studieschulden zijn dubbel zo hoog dan als aangenomen

Koopkrachtsloperij: ‘Ruim helft bedrijven grijpt BTW-verhoging aan voor verdere prijsstijging’