in

Meld Misdaad Anoniem verkoopt binnengekomen tips

Tiplijn Meld Misdaad Anoniem geeft de anonieme tips niet alleen door aan de , maar blijkt ze ook te verkopen aan andere partijen. Daarmee verdient de stichting jaarlijks bijna een half miljoen , blijkt uit onderzoek van opinieblad De Groene Amsterdammer.

De klanten van de tiplijn zijn vooral gemeenten, maar ook verzekeraars, energiebedrijven en de belastingdienst kunnen tips kopen. Ze betalen een vast bedrag per maand en een bedrag per tip. Met die tips kan een energiebedrijf bijvoorbeeld achter iemand aan gaan die illegaal stroom aftapt voor zijn illegale hennepkwekerij, kan een verzekeraar bij diezelfde hennepkweker verhaal halen wegens en kan de Belastingdienst bij die persoon terecht omdat hij zwart geld bezit.

Experts uiten hun zorgen in het weekblad. “Meld Misdaad Anoniem is de opsporing aan het vercommercialiseren. Dat is volstrekt onacceptabel”, zegt advocaat Jan Boone. Hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne noemt de verkoop van meldingen risicovol. “Er kunnen perverse prikkels ontstaan om het product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daardoor bestaat het risico dat wat minder wordt gelet op bepaalde waarborgen zoals een maximale bewaartermijn van drie maanden. Want dat is dan toch commercieel wat minder interessant.”

Alles bij de bron; Beveiliging

Lees ook eens verder bij de bron: Meld Misdaad Anoniem verkoopt binnengekomen tips


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rutte III wil enorm bewapeningsprogramma

Gegevens KvK-inschrijvingen gebruikt voor reclames op Facebook