in , , , , ,

‘Nederland heeft aanzienlijk geprofiteerd van de euro’, is dat zo…?

Zo staat het letterlijk in een nieuw rapport dat verschijnt in februari 2019. Het is getiteld ’20 Years of the : Winners and Losers.’ Het wordt uitgebracht door het Centre for European Policy (cep).

Een denktank voor het Europese beleid. U kunt het zelf hier inkijken (pdf.)

Heel precies over Nederland wordt gesteld dat elke inwoner er met 21.003 euro op is vooruitgegaan. Dit in de periode van 1999 tot 2017. We hebben hier toch bedenkingen bij, en u?

(Door JOOST VAN BUUREN, oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Berekening

Hoe komt men tot dit bedrag van 21.003 euro? Het instituut deelt ‘346 billion euro’ door het aantal inwoners van Nederland. Die 346 miljard euro is de toename in het ‘GDP.’ Het Bruto Nationaal Product dus oftewel alle goederen en diensten geproduceerd in een land op een jaar. Toename van ‘rijkdom’ gedeeld door het aantal inwoners, geeft volgens het rapport dus bovengenoemde conclusie.

Iedere Nederlander is er dan met 21.003 euro op vooruit gegaan tussen 1999 en 2017. Alsof het zo makkelijk is?!

Verdeling

Nergens wordt een woord gerept over hoé die rijkdom in de praktijk verdeeld werd. Dat zou nog een heel andere studie vergen, dunkt ons. (En een die heel wat interessanter zou zijn.) Een heleboel werk meer natuurlijk en misschien ook niet het werkveld van dat cep. Maar zomaar de toename van het BNP delen door het aantal inwoners, geeft een totaal vertekend beeld van de realiteit.

Tussen het inkomen van een land en wat de verschillende lagen van de bevolking daarvan in de praktijk zien, ligt een enorme kloof, toch?

En de overige landen?

Slechts één land is nog iets rijker geworden dan Nederland, namelijk Duitsland met 23.116 euro per Duitser (?). Wie er met een zakcent op vooruit is gegaan, blijkt Griekenland te zijn met 190 euro per inwoner. Spanje, België, Portugal, Frankrijk en Italië zijn alle verliezers. De overige Eurolanden konden om bepaalde, in het rapport gespecifieerde redenen niet bij het onderwerp betrokken worden.

Verder wordt voor elk van de 8 bestudeerde landen een vergelijking gemaakt. Hoe zou het BNP geëvolueerd zijn zonder, tegenover de realiteit van met de euro?

Wat zonder de euro?

Dat is dunkt ons wel een heel interessant onderdeel van de studie. Wanneer we de cijfers gebruikt door het cep mogen geloven, maar we hebben geen enkele reden om eraan te twijfelen, dus? Voor elk land werd het BNP berekend zoals het nu is geëvolueerd. En datzelfde BNP indien er géén euro was geweest. Waren beter af geweest zonder de invoering van de euro: België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Nogal logisch want dit zijn de verliezers.

Maar zelfs Griekenland, met plus 190 euro per inwoner een ‘winnaar’ (nou ja) wordt gezien als een verliezer. Het land was aanzienlijk beter af geweest zonder de euro.

Positief

Hoewel dit een rapport is dat tot positieve conclusies leidt voor de euromunt, kan ons artikel een andere indruk wekken. Dus laat daar geen misverstand over ontstaan. Er wordt voor elk land dat slechter is uitgekomen door de invoering van de euro, een specifieke richtlijn voor verbetering gegeven.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kees
2 jaren geleden

De rijke zijn er beter van geworden
de rest is pure propaganda
van de nazi’s van eu

Clara
2 jaren geleden

Ik heb kennelijk niet mee gedeeld, en neem aan velen met mij in vergelijkbare situaties. Dan moet er wel meer dan genoeg over zijn geweest voor de have’s.
Ik heb nu tien jaar een echt klein pensioen, laatste jaar was het bruto dertien euro hoger voor het hele jaar, maar elke maand krijg ik dertein euro minder dan in het eerste jaar. Hogere inhoudingen. En in de winkels zie ik de prijzen omhoog vliegen van veel basis producten, vast een voorschot op de komende energie investeringen. Zo kweekt Rutte kennelijk z’n hobby ‘breekbare vaasjes’.

Demiurg
2 jaren geleden

Als je Nederland als refentie neemt [na invoering marktmodel + Euro in 2002] – is iedereen er “aanzienlijk” op achteruit gegaan

Hilarisch: Twitter-accounts van Russische trollen blijken afkomstig van Venezolaanse trollenfabriek

Weer een stukje vrijheid ingeperkt, EU: snelheidsbegrenzers verplicht voor alle nieuwe auto’s vanaf 2022