in , , ,

Onaangenaam TNO rapport: Ombouwen van gas naar elektriciteit is volstrekt onrendabel

EHao73VWkAEGWSX

Nederland heeft als doelstelling om 49% van de CO2 emissie te reduceren in 2030, dit isin het ontwerp klimaatakkoord vertaald naar een ambitie voor de Nederlandse industrie om 14.3 Mton CO2 uitstoot te reduceren. In het ontwerp klimaatakkoord wordt voor elektrificatie van de industrie 5.3 Mton aan CO2 reductie toegeschreven.

Onderdeel van elektrificatie van de industrie is toepassing van Power-2- Heat door middel van bijvoorbeeld warmtepompen, elektrische boilers en mechanische dampcompressie. Naast de CO2 opgave is er ook de doelstelling voor Nederland om het verbruik van laagcalorisch aardgas te verminderen, in het kader van deze opgave is er bij de 200 grootste verbruikers van laagcalorisch aardgas de opdracht neergelegd om dit aardgasverbruik te verminderen.

Het energetisch verbruik van laagcalorisch aardgas is voor het grootste deel voor het maken van warmte door middel van gasketels. Het elektrificeren van de warmtevoorziening in de industrie kan daardoor ook bijdragen aan de opgave om het gasverbruik terug te dringen.

Bovendien zou de elektrificatie van de ketels ook bij kunnen dragen aan de afname van NOx emissies van gasketels, waarmee de industrie kan voldoen aan de steeds strenger wordende wetgeving op dit vlak. In de haalbaarheidsstudie voor elektrificatie van bestaande gasketels wordt gekeken naar de potentie om bestaande industriële gasketels om te bouwen tot een hybride ketel.

In Nederland staan gasketels die warmte leveren aan industriële bedrijven, glastuinbouw, warmtenetten, blokverwarming gestapelde bouw en de utiliteit (o.a. ziekenhuizen). De inzet (aantal draaiuur per jaar en vermogen) verschilt sterk per situatie.

Om de toenemende duurzame energie productie met fluctuerende energie bronnen (wind en zon) te versnellen en zorgen voor aanzienlijke CO2 reductie zal er een steeds grotere behoefte ontstaan aan:

1) Additionele elektriciteitsvraag

2) Flexibele elektriciteitsvraag op momenten van overschot aan goedkope groene stroom. Power-2-heat opties zoals warmtepomp en elektrische boilers zijn mogelijk interessant om de base load warmtevraag te elektrificeren.

De projectpartners zien potentie in het retrofitten van de bestaande industriële gasketels naar hybride ketels die wel flexibel kunnen opereren en reageren. Om inzicht te krijgen in de potentie van deze oplossing kijken we naar de hoeveelheid gasketels die in Nederland opgesteld staan, in welke sectoren deze staan, welke gasketels in aanmerking komen voor retrofit en wat de bijdrage is aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Daarnaast wordt binnen dit project een technisch en financieel concept uitgewerkt dat inzicht in de haalbaarheid van de toepassing van het retrofit concept.

In deze rapportage behandelen we eerst het potentieel van elektrificatie door middel van retrofit in Paragraaf 2.1, gevolgd door de CO2 emissie bij verschillende business modellen in Paragraaf 2.2. Het technische concept van een retrofit en een alternatief concept met behulp van een flow heater worden behandeld in Hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4 bevat een analyse van de basis business case voor het retrofitten van een gasketel. Daarnaast zijn in deze studie drie praktijkcases onderzocht, in de voedingsmiddelen industrie (5.1), voor een warmtenet (5.2) en in de glastuinbouw (5.3). In hoofdstuk 6 worden de conclusies en vervolgstappen beschreven.

Lees de pdf hier

https://twitter.com/sypwynia/status/1186321302296190987

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
54e6d3414251af14ea898675c6203f78083edbe25256724a722d72 640 jeugdzorg

Hoe kan het in hemelsnaam dat ‘Jeugdzorg’ verlies maakt?

let op 1571750125

Rotterdammers let op uw False Flag deze week!