in , , ,

Onaangenaam TNO rapport: Ombouwen van gas naar elektriciteit is volstrekt onrendabel

heeft als doelstelling om 49% van de CO2 emissie te reduceren in 2030, dit isin het ontwerp klimaatakkoord vertaald naar een ambitie voor de Nederlandse industrie om 14.3 Mton CO2 uitstoot te reduceren. In het ontwerp klimaatakkoord wordt voor elektrificatie van de industrie 5.3 Mton aan CO2 reductie toegeschreven.

Onderdeel van elektrificatie van de industrie is toepassing van Power-2- Heat door middel van bijvoorbeeld warmtepompen, elektrische boilers en mechanische dampcompressie. Naast de CO2 opgave is er ook de doelstelling voor Nederland om het verbruik van laagcalorisch te verminderen, in het kader van deze opgave is er bij de 200 grootste verbruikers van laagcalorisch aardgas de opdracht neergelegd om dit aardgasverbruik te verminderen.

Het energetisch verbruik van laagcalorisch aardgas is voor het grootste deel voor het maken van warmte door middel van gasketels. Het elektrificeren van de warmtevoorziening in de industrie kan daardoor ook bijdragen aan de opgave om het gasverbruik terug te dringen.

Bovendien zou de elektrificatie van de ketels ook bij kunnen dragen aan de afname van NOx emissies van gasketels, waarmee de industrie kan voldoen aan de steeds strenger wordende wetgeving op dit vlak. In de haalbaarheidsstudie voor elektrificatie van bestaande gasketels wordt gekeken naar de potentie om bestaande industriële gasketels om te bouwen tot een hybride ketel.

In Nederland staan gasketels die warmte leveren aan industriële bedrijven, glastuinbouw, warmtenetten, blokverwarming gestapelde bouw en de utiliteit (o.a. ziekenhuizen). De inzet (aantal draaiuur per jaar en vermogen) verschilt sterk per situatie.

Om de toenemende duurzame productie met fluctuerende energie bronnen (wind en zon) te versnellen en zorgen voor aanzienlijke CO2 reductie zal er een steeds grotere behoefte ontstaan aan:

1) Additionele elektriciteitsvraag

2) Flexibele elektriciteitsvraag op momenten van overschot aan goedkope groene stroom. Power-2-heat opties zoals en elektrische boilers zijn mogelijk interessant om de base load warmtevraag te elektrificeren.

De projectpartners zien potentie in het retrofitten van de bestaande industriële gasketels naar hybride ketels die wel flexibel kunnen opereren en reageren. Om inzicht te krijgen in de potentie van deze oplossing kijken we naar de hoeveelheid gasketels die in Nederland opgesteld staan, in welke sectoren deze staan, welke gasketels in aanmerking komen voor retrofit en wat de bijdrage is aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Daarnaast wordt binnen dit project een technisch en financieel concept uitgewerkt dat inzicht in de haalbaarheid van de toepassing van het retrofit concept.

In deze rapportage behandelen we eerst het potentieel van elektrificatie door middel van retrofit in Paragraaf 2.1, gevolgd door de CO2 emissie bij verschillende business modellen in Paragraaf 2.2. Het technische concept van een retrofit en een alternatief concept met behulp van een flow heater worden behandeld in Hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4 bevat een analyse van de basis business case voor het retrofitten van een gasketel. Daarnaast zijn in deze studie drie praktijkcases onderzocht, in de voedingsmiddelen industrie (5.1), voor een warmtenet (5.2) en in de glastuinbouw (5.3). In hoofdstuk 6 worden de conclusies en vervolgstappen beschreven.

Lees de pdf hier


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma De Jong-Schobbe
1 jaar geleden

Als ze eerst eens de miljoenen bomen, die ze gekapt hebben voor hun stikstofwaanzin en CO2 fobie, terug planten, dan is er weer voldoende schone lucht, drastische vermindering van stikstof en CO2. Tevens grenzen dicht, want overbevolking van dit land leidt ook tot toename van CO2 en stikstof. Voor hun worden bomen gekapt om te bouwen en de eigen bevolking kan hiervoor opdraaien.

A.S.
1 jaar geleden

En al die mensen die een tuin hebben ook maar eens verplichte nom er ook een TUIN van te maken en niet alles bestraten en volzetten met meubilair, speelgoed, bbq’s en weet ik wat voor troep nog meer. Als er meer groen is zal er minder co2 zijn, iig wordt het nuttiger verbruikt door al het groen wat ervan leeft. Zonder groen EN co2 is er geen leven op aarde mogelijk.

Rutte slechtste regering ooit
1 jaar geleden

Dat is voor iedere ingenieur die van thermodynamica, warmtepompen en van energie systemen weet geen enkel nieuws. De grote vraag is hoe het kan dat de regering even besluit om aardgas uit te faseren? Het is werkelijk te gek voor woorden en de regering moet zich diep gaan schamen …..
En nog beter: de consequenties trekken en “en masse” aftreden voor dit brevet van onvermogen.
Wanneer worden de burgers echt wakker en beseffen ze dat ze door een stel onbenullen worden geregeerd.

Er kan maar een conclusie zijn en die is dat de regering niet capabel is om te regeren. En U en ik weten dat al jaren.

Ron Bregman
1 jaar geleden

Ik word er moedeloos van. We zijn in no time bezig met onzinnige dingen grondstoffen aan het opmaken of te verbruiken wat geen potentiële waarde heeft ook ik wil graag mee werken om van het gas af te gaan maar wat staat er tegen over??? Ja Idioterie van de bovenste plank terwijl ik en iedereen weet dat het anders kan en moet. Ik hou niet van onzin en kan ook niet tegen onrecht wat ons allen word aan gedaan. Ik hoop spoedig dat het rutte zooi gauw oprot en we verder kunnen met gezond verstand..

Pieter
1 jaar geleden

Er

Hoe kan het in hemelsnaam dat ‘Jeugdzorg’ verlies maakt?

Rotterdammers let op uw False Flag deze week!