in

Opgelost: zo zorgt Rutte ervoor dat Nederland zelf de schuldige is voor MH17

En zo viel de verantwoordelijkheidsvraag ook in de Nederlandse schoot. Op zich niet verrassend na ernstige en complexe rampen van het kaliber . Was vooraf echt volslagen onwetend? Nee, ergens diep in het ambtelijke bolwerk was blijkbaar iemand op de hoogte dat het Oost-Oekraïense luchtruim legio gevaren kende. Of beter: iemand was officieel op de hoogte. Het onderscheid is belangrijk. Dát het luchtruim onheil herbergde, was algemeen bekend.

Maar sinds enkele dagen is het puzzelstukje van kleur verschoten. Van groen naar rood. Van een voor de betrokken Nederlandse autoriteiten redelijk ongevaarlijk detail naar een potentieel heet hangijzer. De klassieke vraag ‘wat als?’ heeft op dit punt een andere lading gekregen. Tot nu toe kon de deze vraag betrekkelijk eenvoudig pareren: er waren gewoon geen gegevens voorhanden die het acuut staken van de vluchten boven Oost- noodzaakten. Maar toch. Blijkbaar had iemand in de ambtelijke keten dus wél de alarmbel kunnen luiden. Natuurlijk, dit is kennis achteraf. Maar hoe dan ook: een niet onbelangrijk stukje van de verantwoordelijkheidsvraag ligt nu ‘officieel’ bij Nederland.

Het reageert niet voor niets zo afhoudend. (Een detail: de antwoorden op Kamervragen kwamen kort voor middernacht.) Daar zijn ten minste twee redenen voor. Ten eerste heeft de regering zich consequent opgeworpen als toegewijde belangenbehartiger van de slachtoffers. Ze ging voor in de algemene verontwaardiging en bezwoer niet te rusten tot de daders waren gevonden.

Lees verder via de Volkskrant.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU beschermt vrije woord: content sneller offline

Hoax gaat rond dat de BBC de False Flag van Parijs toegeeft