in

MH17: Maleisië gelooft JIT en Nederland niet

Terwijl iedereen en zijn moeder er van uit gaat dat Rusland de MH17 heeft neergeschoten, omdat het JIT dat heeft gezegd, blijkt men in Maleisië toch nuchterder te kijken naar de werkwijze en de resultaten van het door Nederland geleid onderzoeksteam. Een voor haar gunstig oordeel van een eventuele rechtbank kan het JIT wel vergeten…..
Tijd voor onze mainstream media om Maleisië in diskrediet te brengen!

We lezen in de New Straits Times het volgende:

Maleisië is vastbesloten om gerechtigheid te zoeken voor de slachtoffers van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, dat tragisch werd neergeschoten op 17 juli 2014, waarbij alle 298 passagiers en bemanningsleden omkwamen. Maleisië is resoluut in het nastreven van vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de handeling.

Een raket explodeerde bij de neus van het vliegtuig terwijl het op 33.000 voet vloog en de explosie doodde de piloten onmiddellijk en leidde tot het snelle uiteenvallen van de Boeing 777. Het wrak en de verminkte lichamen lagen verspreid over een 52 km2-gebied in het door oorlog verscheurde regio van Donetsk in Oost-Oekraïne.

De president van Oekraïne, Petro Poroshenko, zei: “Oorlog is verder gegaan dan het grondgebied van Oekraïne.” De tragedie vormde in wezen een keerpunt in het conflict tussen regeringstroepen en pro-Russische separatistische rebellen, waarbij meer dan 6.500 mensen werden gedood.

Na vier jaar onderzoek kondigden Nederlandse onderzoekers vorige week aan dat de 53ste luchtverdedigingsrakettenbrigade van het Russische leger de Buk-installatie leverde die MH17 neerschoot. Gevestigd in Koersk, niet ver van de grens met Oekraïne, was het bekend dat deze brigade in 2014 subunits in Oost-Oekraïne had ingezet.

Nederlanders maakten voor tweederde deel uit van de doden, dus nam Nederland het voortouw in het onderzoek. Het Nederlandse rapport concludeerde dat de Boeing was neergehaald door een grond-lucht raket van Russische oorsprong, met name de 9K37, genaamd BUK (een beuk in het Russisch).

Naar verluidt, is de 9K37 (SA-11 genoemd door de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie – de NAVO), een gemotoriseerd wapensysteem dat luchtverdediging biedt aan Russische grondtroepen. Het Kremlin was eerder dat jaar Donetsk binnengevallen, wat verklaarde waarom de BUK die dag in Oost-Oekraïne was.

De amateur-onderzoekers van Bellingcat bevestigden dat een hoge functionaris van de Russische militaire inlichtingendienst (GRU), Oleg Ivannikov genaamd, codenaam Orion, de belangrijkste persoon bij de schietactie, in beeld was. Het rapport van Bellingcat is samengesteld op basis van informatie van bronnen in Rusland. Er wordt gezegd dat Ivannikov een Russische spion was.

Eerder dit jaar, op 19 maart, werd gemeld dat een Oekraïense piloot die door Russische media en functionarissen valselijk was beschuldigd van het neerschieten van MH17, zijn eigen leven had genomen. De (Britse) Telegraph had gemeld dat kapitein Vladyslav Voloshyn, een Su-25 aanvals-straaljagerpiloot, zichzelf thuis neergeschoten had in de zuidelijke Oekraïense stad Mykolaiv. Het rapport zei ook dat de bewering dat Voloshyn MH17 met zijn eigen vliegtuig had neergeschoten, één van de vele alternatieve verklaringen was van het Kremlin en haar sympathisanten.

Bijna vier jaar na het incident heeft het Joint Investigation Team (JIT) van MH17 haar eerdere standpunt onderstreept dat Rusland het heeft gedaan. Velen hadden de geloofwaardigheid van JIT, bestaande uit onderzoekers uit Australië, België, Nederland, Maleisië en Oekraïne, maar niet uit Rusland, in twijfel getrokken.

De aanwezigheid van Oekraïense onderzoekers (in het JIT – red.) tastte onmiddellijk de bevindingen van het JIT aan. Men geloofde dat enig bewijsmateriaal dat door JIT gepubliceerd werd, eerst was gescreend en goedgekeurd werd door “één van de verdachten”.
Als zodanig kan geen van de bewijzen, analyses of conclusies als objectief, eerlijk of accuraat worden gerekend.

In de beginstadia van een onderzoek hadden veel luchtvaartexperts gevraagd waarom Maleisië geen deel uitmaakte van het gemeenschappelijke onderzoeksteam JIT en waarom Oekraïne wel, terwijl het in dit geval de verdachte was. Het was een Maleisisch vliegtuig dat werd aangevallen en toch werd Maleisië uitgesloten. Analisten hadden gezegd dat het te wijten was aan de terughoudendheid van Maleisië om de Russen of de Donetsk-separatisten, en de Oekraïners, de schuld te geven zonder onweerlegbaar bewijs.

Naarmate het internationale onderzoek voortsleepte, zijn families uit verschillende landen begonnen met rechtszaken tegen de luchtvaartmaatschappij, omdat het, in tegenstelling tot sommige andere luchtvaartmaatschappijen, vluchten bleef uitvoeren in een conflictgebied waarvan bekend was dat rebellen luchtafweergeschut gebruiken. MH17 bevond zich op een goedgekeurde internationale vliegroute, op de goedgekeurde hoogte en de Europese luchtvaartautoriteit Eurocontrol had gezegd dat 75 luchtvaartmaatschappijen twee dagen voor de ramp dezelfde route hadden afgelegd.

De Franse publieke figuur Nikola Mirkovic, hoofd van de organisatie Ouest-Est (West-Oost) die zich bezighield met humanitaire projecten in het Donbass-gebied in Oost-Oekraïne, had gezegd: “Vanaf het begin kon men de wens van die onderzoekers zien om Rusland de schuld te geven van het neerschieten van de MH17”. Hij zei: “Als er echt een verlangen is om de daders te vinden, is het noodzakelijk om een onderzoeksteam te creëren waarop geen enkele verdenking rust en dat noch door de NAVO, noch door Rusland zal worden gefinancierd “.

Wat de BUK-kwestie betreft, herinnerde Mirkovic er aan dat het een Russisch raketsysteem is, dus “het is heel goed mogelijk dat raketten die door het Buk-systeem zijn gelanceerd ook in Rusland zijn gemaakt”. In dit geval moet men goed letten op degenen die dit wapen gebruikten in plaats van degenen die het produceerden, eraan herinnerend dat het BUK-raketsysteem “op het hele grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie” werd gebruikt.

Het vaststellen van de waarheid over het neerhalen van de MH17 is een belangrijk onderdeel van het bereiken van gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families. En het afleggen van verantwoording is cruciaal om een herhaling van zo’n tragische gebeurtenis te voorkomen.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ec30b2072bf21c3e81584d04ee44408be272e0d21eb7104591f1 640 jail

De vrijheid van meningsuiting komt tegenwoordig ‘met consequenties’

Juncker

Handelsoorlog breekt los tussen VS en Europa