in ,

Prijs van koper op laagste punt in jaar tijd: inzakken van de economie begonnen?

prijs van koper

De prijs van koper staat op het laagste punt sinds de zomer van 2017. De prijs is in de afgelopen maanden gezakt van boven de 3,30, naar 2,60.

prijs van koperOok prijs van andere metalen daalt

Het is niet alleen koper dat  daalt in waarde. Ook andere basismetalen, genoteerd op de London Metals Exchange (LME), staan flink in het rood. Het gaat om aluminium, zink, nikkel, lood en tin. Niet toevallig worden ze alle veelvuldig gebruikt in een goed draaiende . Het is niet voor niets dat koper de bijnaam ‘Doctor Copper' kreeg van marktspecialisten om haar voorspellende waarde van de economie. Wanneer dit roodkleurige metaal in een berenmarkt verzeild raakt (een dalijng van 20% vanaf de top, wat nu het geval is), zegt dit meestal weinig goeds over de staat en toekomst van de (wereld)economie.

copper 1039483 1280

Prijs van koper als indicator

De vraag naar koper wordt inderdaad door insiders en specialisten gezien als een leidende, voorspellende indicator. Van dit basismetaal wordt vaak gezegd dat het ‘a Ph.D. in economics' bezit vanwege ‘its ability to predict turning points in the global economy'. Koper wordt immers wijdverspreid gebruikt: voor 65% in de electronicabusiness. Voor 25% in de bouw. Voor 7% in de transportsector en voor 3% in overige applicaties en andere handel. Het lijkt ook logisch: een lagere prijs van koper betekent minder vraag, ergo minder economische activiteit. Tezamen met de basismetalen noteren ook de meeste mijnaandelen in de min.

Andere factoren?

Niet iedereen gaat naar dezelfde dokter of alleen maar naar zijn of haar . Sommigen bezoeken andere ‘geneesheren' voor een ‘second opinion'. Zo wijden andere bronnen de erg lage koperprijs aan heel andere factoren. Namelijk aan een besmetting door de Turkse valutacrisis, zorgen om de toestand van de Chinese economie en de impact van hogere importarieven geïnitieerd door de . Ook landen als Chili ( een grote koperproducent) ondervinden er last van.

Sterke correlatie tussen koper en economie

Een studie van 2014 door ABN-AMRO toonde toch duidelijk aan dat de koperprijs een sterke correlatie vertoont met de staat van de globale economie. Dat cyclische, fundamentele en externe factoren alle een grote invloed hebben op die prijs van koper. En dat, tot op zekere hoogte, de koperprijs wel degelijk een indicator is van de toekomstige toestand van de wereldeconomie.

Lees ook eens verder bij de bron: biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
brexit

Miljonair doneert voor nieuw referendum brexit

654848488

Generation Zapped