in , ,

Providers mogen data corona niet delen met overheid

De heeft geen goedkeuring gegeven voor het delen van gegevens van telecomproviders. Het kabinet wil de informatie gebruiken in de strijd tegen het .

De privacywaakhond “is al langer in gesprek met verschillende ministeries over het delen van telecomdata. In die gesprekken heeft de nog niet duidelijk gemaakt wat het precieze doel is van de data die de overheid wil laten opvragen”.

Alle voorstellen tot nu toe zijn volgens de toezichthouder “niet in lijn met de huidige wetgeving”.

Minister Hugo de Jonge () schrijft dat hij telecomproviders heeft gevraagd om anonieme gegevens te delen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en (RIVM).

Lees verder bij de bron: Bright

Wel schrijft minister De Jonge dat het zou gaan om “anonieme data” van telefoons, die moeten worden gedeeld voor de “wetenschappelijke behoefte van het RIVM”.

Op dit moment is het op grote schaal verzamelen van data van telecomklanten helemaal niet niet toegestaan, stelt de privacywaakhond: daar is nieuwe wetgeving voor nodig. Die wetgeving zal bovendien kritisch moeten worden bekeken.

Bewegingen

Met locatiedata zou het RIVM de bewegingen van mensen en daarmee mogelijk de verspreiding van het virus in de gaten kunnen houden.

Eerder waarschuwde de privacywaakhond dat locatiedata in de praktijk nooit écht anoniem zijn. Dat maakt het lastig om ze te delen zonder toestemming van telecomklanten.

Iedereen om toestemming vragen is te omslachtig, denkt de privaycwaakhond, waardoor nieuwe wetgeving dus nodig zou zijn.

Lees verder bij de bron: NOS

Photo by DeclanTM


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mishandelaar/taartengooier van Pim Fortuyn nu werkzaam in de migrantenhandel

Medische klokkenluiders slaan alarm over intubatie bij COVID-patiënten