in , , ,

Rechter dwingt de staat om luchtkwaliteit te verbeteren

De Haagse heeft uitspraak gedaan in het Kort Geding voor gezonde lucht van Milieudefensie tegen de Nederlandse Staat. Milieudefensie werd volledig in het gelijk gesteld. Dit betekent dat de overheid alles in het werk moet stellen om op zo kort mogelijke termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen.

Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie reageert enthousiast: “Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht! We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De in Nederland moet nu echt aangepakt worden zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.”

Vonnis

De rechter bepaalde in het vonnis onder andere dat de Staat binnen 2 weken een plan moet maken om “voorspelbaar en aantoonbaar” overal aan de Europese grenswaarden te voldoen. Ook verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet.

“Dit is een prachtuitspraak!” reageert advocaat Phon van den Biesen. “Het gebeurt zelden dat je eisen zo volledig worden overgenomen door een rechter. Maar het werd ook wel hoog tijd.”

Bodemprocedure: het recht op gezondheid

Voor Milieudefensie is de kwestie hiermee overigens nog lang niet opgelost. Uit talloze studies blijkt dat de Europese grenswaarden de gezondheid onvoldoende beschermen. De Wereldgezondheidsorganisatie () hanteert dan ook veel strengere advieswaarden dan de Europese normen en Milieudefensie eist dat de Nederlandse Staat deze waarden gaat naleven.

Die eisen zijn onderdeel van de zogenaamde bodemprocedure die Milieudefensie al eerder aanspande. In deze bodemprocedure bepleit Milieudefensie dat de staat het mensenrecht op gezondheid schendt vanwege de falende aanpak van de luchtkwaliteit. Op 14 november behandelt de rechtbank deze eisen tijdens de bodemprocedure.

Lees verder bij de Bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wakker Geschut
3 jaren geleden

Dit lijkt een overwinning … Totdat je gaat horen wat de kosten zullen zijn. En die kosten worden voor 100 % zeker op de burger afgewenteld. Nederland doet het op milieugebied veel en veel beter dan menig buitenland. Probleem is alleen dat Nederland een zeer dichtbevolkt land is en om dan op alle plaatsen te voldoen aan de eisen van de concentratie is erg moeilijk. Om toch binnen de limieten te blijven zullen draconische maatregelen nodig zijn als het omleggen van wegen, verlagen van de snelheid, afsluiten van verkeer, niet toelaten van oudere auto’s, versmallen van wegen. In het verleden is al de noodgreep van spitsstroken genomen en daar is iedereen heel erg blij mee (maar niet heus).
Dus Milieudefensie: niet heel erg slim door niet eerst serieus na te denken over de consequenties !!!

Hele grote zonnestorm onderweg richting aarde

Zorgverzekeraars maken afgelopen vijf jaar 5 miljard winst