in , , ,

Rutte rommelt Nederland verder de EU in met Verklaring van Sibiu, een Europees regeerakkoord

De Europese regeringsleiders komen vandaag bijeen in de Roemeense stad Sibiu, waar ze gaan proberen een soort Europees regeerakkoord te schrijven. Daarin komt te staan waar de nieuwe zich mee bezig moet gaan houden.

De Europese Unie is sterker dan gisteren, maar voor de toekomst zijn de regeringsleiders van de -landen vastberaden de unie verder te versterken.

In de Roemeense stad Sibiu verklaarden zij dat de 27 lidstaten klaar zijn ,,om de toekomst eensgezind te omarmen” en een ,,verbintenis voor de toekomstige generaties’’ aan te gaan.

De leiders schaarden zich in de Verklaring van Sibiu achter tien toezeggingen en beloofden plechtig besluiten te nemen in de geest daarvan. ,,Wij zullen verenigd blijven door dik en dun, solidair zijn met elkaar en met één stem spreken’’, aldus de leiders, die aan meningsverschillen weinig woorden vuil maakten.

,,Ongeacht onze politieke verschillen geloven we allemaal dat samenwerken beter is’’, verwoordde de Duitse bondskanselier Angela Merkel het.

Ook legt een aantal documenten op tafel in Sibiu.

Zo wil Nederland dat er meer aandacht komt voor het klimaat. De klimaatdoelstellingen moeten worden aangescherpt en daar is meer politieke aandacht voor nodig. Premier Rutte denkt aan een speciale Eurocommissaris die zich met het klimaat gaat bezig houden. Hij of zij moet ook vice-voorzitter worden en bij alle discussies zitten.

Bescherming van de democratie en rechtsstaat en de unie ,,dichter bij onze burgers te brengen’’, zijn onder meer de beloftes, naast het verkleinen van ongelijkheden, kwetsbare groepen bijstaan en investeren in jongeren. Hoog op de agenda staat een krachtiger rol van Europa op het internationale speelveld.

Eén woord is taboe in de besprekingen: .

Europa zal ,,een verantwoordelijke mondiale leider zijn’’, door de internationale orde op basis van regels verder te ontwikkelen, handelskansen te benutten en milieuvervuiling en klimaatverandering te bestrijden.

Om alle beloften waar te maken en doelen te halen, zeggen de lidstaten de Europese Unie de middelen te geven die nodig zijn.

Het is de bedoeling dat de regeringsleiders in juni de definitieve tekst vaststellen.

Lees verder bij de bron: Europa Nu en NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goed geregeld! Asielzoekers rijden met korting in de speciale asielbus

Bendecriminaliteit in Europa neemt dramatisch toe, EU-politieautoriteit waarschuwt