in , , , , ,

Sleepwet van AIVD en MIVD blijkt inderdaad sleepnet te zijn, honderden keren onterecht toestemming

toezichthouder grote risico aivd onrechtmatigheden

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben het afgelopen jaar voor ongeveer een op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel.

In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar werden alsnog teruggefloten.

De controleur TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, verdere informatie is er niet, is staatsgeheim.

De diensten spreken van ‘onderzoeksopdrachtgerichte kabelinterceptie’, tegenstanders noemen het ‘de sleepwet’.

Het is een bevoegdheid waarbij grote hoeveelheden data verkregen kunnen worden. Daarbij zit onvermijdelijk ook data van veel personen die niet in de aandacht van de diensten staan.

Aanvankelijk werden alle verzoeken afgekeurd omdat deze volgens de TIB niet “proportioneel en niet zo gericht mogelijk” waren. Na onderbouwing en aanpassing van de reikwijdte, zijn de verzoeken alsnog – gedeeltelijk – goedgekeurd.

Lees verder bij de bron: ThePostOnline

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
triest 1556186964

Zwangere vrouw van meesterbrein Sri Lanka blies zichzelf en haar 3 kinderen op tijdens politiebezoek

geld 1556190122

Best wel bizar: Na 40 jaar valsspelen is geld printen de norm geworden