De wijk waar je woont, zegt iets over de kans dat je diabetes krijgt. Dit blijkt uit een nieuwe studie van sociaal epidemiologen van Maastricht University.
Wellicht staan er op Funda in de toekomst dezelfde waarschuwingen als op sigarettenpakjes: wonen in een arme wijk kan obesitas veroorzaken, deze wijk is schadelijk voor uw familie en vrienden of wonen in een arme wijk vergroot de kans op diabetes.
De plek waar je woont, heeft namelijk invloed op je gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van Maastricht University.
Dat laagopgeleiden vaker diabetes hebben, wisten we al. Nederlanders met alleen basisschool hebben zelfs zeven keer zo vaak diabetes type 2 als landgenoten met een universitaire opleiding.
De kans op diabetes type 2 neemt toe door stress, weinig lichaamsbeweging, ongezond eten en roken. Vaak wordt er een verband gelegd tussen levensstijl en sociaaleconomische klasse: laagopgeleiden leiden een ongezonder leven, omdat ze het vermogen missen om het beter te doen.
Uit onderzoek van Hans Bosma, hoogleraar sociale epidemiologie van Maastricht University, en collega's blijkt dat de plek waar iemand woont, ook onderdeel van het probleem is.
Sommige postcodes vergroten het risico op diabetes……