in ,

SyRI is Big Brother Award winnaar als grootste privacyschender 2019

big brother 2783030 1280

SyRI een omstreden opsporingssysteem voor uitkeringsfraude, kreeg een Big Brother ‘Award” van Bits of Freedom, die deze prijs bedacht om bedrijven of overheden aan de paal te nagelen voor grove privacyschendingen op het gebied van internet.

SyRI of Systeem Risico Indicatie, wordt door overheden gebruikt om uitkeringsfraude te achterhalen, daarvoor wordt door lokale overheden samengewerkt met het UWV en de Belastingdienst.

Het systeem mag gebruik maken van allerlei persoonsgegevens, waarvan de overheden eerder stelden na protesten uit de samenleving, dat die niet zullen worden misbruikt door andere diensten, een leugen van jewelste, maar ja dat is al jaren bekend.

Door invoering van alle gegevens wijst het systeem adressen aan in een bepaald gebied waar de kans op fraude groot is, je snapt het al: vooral arme gezinnen of mensen die al vele jaren niet aan de bak komen, dat laatste niet zelden doordat ze in een bepaalde buurt wonen of van een bepaalde etnische afkomst zijn.

Het bedrag dat gepaard gaat met uitkeringsfraude, kan nog niet in een kleine deel van de schaduw staan die de bedragen vertegenwoordigen waarmee welgestelden en bedrijven jaarlijks de schatkist oplichten, daar gaat het respectievelijk om 20 en 30 miljard euro. Kijk voor die belastingontduikers wordt geen ‘handig systeem’ ontwikkeld om minstens een deel van het enorme bedrag aan ontduiking te achterhalen.

Met wat geluk brengen medewerkers van banken gegevens op de markt, gegevens waarmee men dan de welgestelden kan pakken voor belastingontduiking. Het was tot voor kort zelfs zo zot dat deze welgestelden keer op keer uitstel werd verleend om tot inkeer te komen, zodat ze geen boete kregen bovenop het bedrag dat ze wegens ontduiking verschuldigd waren.

Terwijl uitkeringsgerechtigden onmiddellijk worden gestraft als ze een paar keer € 50,– bijklussen en dat op een uitkeringsbedrag waar de meesten niet van rond kunnen komen.

Het volgende artikel komt van Doorbraak (waarvan je de laatste berichten altijd onderaan deze pagina kan vinden):

Lees verder bij de bron: De Azijnpisser

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
boerenopstand2

Boeren beloven keiharde acties op woensdag 18 december

eu

Initiatiefwetsvoorstel: EU lidmaatschap wordt opgenomen in de Grondwet