in ,

Initiatiefwetsvoorstel: EU lidmaatschap wordt opgenomen in de Grondwet

eu
Tumisu / Pixabay

De Raad van State vindt het begrijpelijk dat het lidmaatschap van de wordt opgenomen in de . Dat staat in een advies naar aanleiding van het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Kees Verhoeven en Rob Jetten () om het EU lidmaatschap te verankeren in de Grondwet.

Wel vindt de Raad een bepaling dat het lidmaatschap van de EU pas kan worden opgezegd als dit uit de Grondwet is verwijderd overbodig. Ook een bepaling die regelt hoe het parlement wordt betrokken bij de Europese besluitvorming acht de raad niet noodzakelijk.

De Raad van State beoordeelde het voorstel aan de hand van drie criteria: Behoort het lidmaatschap van de EU tot een hoofdelement van het Nederlandse staatsbestel? Is er een brede en duurzame overeenstemming over het belang van het lidmaatschap? En past het lidmaatschap van de Eu bij het normatieve karakter van de Grondwet? Op basis hiervan kwam de Raad tot de conclusie dat het begrijpelijk is een bepaling over het lidmaatschap van de EU op te nemen in de Grondwet.

De Europese Unie heeft volgens de Raad een onmiskenbare invloed op de , de nationale instituties en de burger en behoort daarmee tot een hoofdelement van het Nederlandse staatsbestel.

Daarnaast is er altijd een brede steun voor de idealen van de EU wat op een brede en duurzame overeenstemming wijst. Verder betekent het lidmaatschap een verankering van de waarden van menselijke waardigheid, vrijheid, , gelijkheid, de en eerbiediging van de mensenrechten en past daarom bij het normatieve karakter van de Grondwet.

Verschillende andere EU lidstaten hebben het lidmaatschap opgenomen in hun Grondwet. De uitwerking en gevolgen daarvan verschillen per lidstaat.

Lees verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
big brother 2783030 1280 400x225

SyRI is Big Brother Award winnaar als grootste privacyschender 2019

8296361200 ee7d56daff NPO tv1

Rekenkamer over 850 miljoen euro belastinggeld: NPO heeft weinig inzicht in bestedingen van omroepen