in ,

Initiatiefwetsvoorstel: EU lidmaatschap wordt opgenomen in de Grondwet

Tumisu / Pixabay

De Raad van State vindt het begrijpelijk dat het lidmaatschap van de wordt opgenomen in de . Dat staat in een advies naar aanleiding van het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Kees Verhoeven en Rob Jetten () om het EU lidmaatschap te verankeren in de Grondwet.

Wel vindt de Raad een bepaling dat het lidmaatschap van de EU pas kan worden opgezegd als dit uit de Grondwet is verwijderd overbodig. Ook een bepaling die regelt hoe het parlement wordt betrokken bij de Europese besluitvorming acht de raad niet noodzakelijk.

De Raad van State beoordeelde het voorstel aan de hand van drie criteria: Behoort het lidmaatschap van de EU tot een hoofdelement van het Nederlandse staatsbestel? Is er een brede en duurzame overeenstemming over het belang van het lidmaatschap? En past het lidmaatschap van de Eu bij het normatieve karakter van de Grondwet? Op basis hiervan kwam de Raad tot de conclusie dat het begrijpelijk is een bepaling over het lidmaatschap van de EU op te nemen in de Grondwet.

De heeft volgens de Raad een onmiskenbare invloed op de , de nationale instituties en de burger en behoort daarmee tot een hoofdelement van het Nederlandse staatsbestel.

Daarnaast is er altijd een brede steun voor de idealen van de EU wat op een brede en duurzame overeenstemming wijst. Verder betekent het lidmaatschap een verankering van de waarden van menselijke waardigheid, vrijheid, , gelijkheid, de en eerbiediging van de mensenrechten en past daarom bij het normatieve karakter van de Grondwet.

Verschillende andere EU lidstaten hebben het lidmaatschap opgenomen in hun Grondwet. De uitwerking en gevolgen daarvan verschillen per lidstaat.

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Diana Houtman-Steijn
1 jaar geleden

Dit moeten we niet willen. De schrik slaat om je hart

Wilma De Jong-Schobbe
1 jaar geleden

Het overhevelen van de macht is strafbaar en kan bestraft worden met levenslang. Grondwet!

scherpschutter1943
1 jaar geleden

Wat blijkt? De raad vabn state is staatsgevaarlijk, net zoals die jette en verhoeven. Opknopen die lui.

Nus PATTIMUKAIJ
1 jaar geleden

Opneming van de Europese-lidmaatschap in de Nederlandse Grondwet is een vooruitlopende en vaststaande grondbeginsel van feitelijke erkenning van de komende Europese Grondwet. als Tractaat, welke EU-grondwet boven de Nederlandse grondwet is en de Europese grondwettelijke bepalingen en beslissingen van toepassing zijn voor alle Nederlandse burgers. Dit Europese-lidmaatschap geschiedt zonder overeenstemming van alle Nederlandse burgers en derhalve al onrechtmatig en niet rechtsgeldig. Verzet en opstand van burgers is hier op zijn plaats en revolutie van het volk daartegen is gerechtvaardigd. Het volk dient van het Initiatiefwetsvoorstel kennis te nemen en daarover te beslissen en zo niet is volksverzet en -opstand op zijn plaats en gerechtvaardigd. – Nus PATTIMUKAIJ – FORUM VOOR DEMOCRATIE (FVD).

poppenkast
1 jaar geleden

Het geeft aan dat de overheid geen enkele boodschap heeft aan de bevolking. De RvS heeft van af het begin geweten dat de landen zouden moeten opgaan in de EU.
Ze hebben het alleen de bevolking niet verteld.
Dat noem je landverraad …. en daar staat de doodstraf op.

Zina Kooren
1 jaar geleden

Dat betekent dat we helemaal overgeleverd worden door die EU erger ken het niet zijn die Jetten is ook een gevaarlijk mannetje weg met heel dat D66

SyRI is Big Brother Award winnaar als grootste privacyschender 2019

Rekenkamer over 850 miljoen euro belastinggeld: NPO heeft weinig inzicht in bestedingen van omroepen