in

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 gaat voor 3 maanden in, let op de mondkap plicht!

Het gaat nog niet goed met de besmettingen van COVID-19-virus in Nederland. Daarom zijn maatregelen van toepassing, om het virus in te dammen. Op dinsdag 1 december gaat de Tijdelijke Maatregelen COVID-19 voor de komende drie maanden in.

Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee. Per 1 december wordt het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes.

Het mondkapje is vanaf dan verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Voor deze en andere maatregelen is gekozen, omdat we het coronavirus samen onder controle willen krijgen.

Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moet vanaf 1 december een mondkapje worden gedragen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft geen mondkapje op in de klas, zolang 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rijinstructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Dat kan bijvoorbeeld door medicatie of een kaartje van een cliëntenorganisatie te tonen, of door een verklaring van een begeleider.

Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities en optredens. Daarnaast hoeft bij het ondersteunen van doven en slechthorenden of het geven van interviews op radio en geen mondkapje te worden gedragen.

Meer informatie over de mondkapjesplicht is te vinden op rijksoverheid.nl/mondkapjes

Zingen in groepsverband

Als gevolg van de nieuwe wet wordt het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband wordt per 1 december omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen of te schreeuwen. Reden hiervoor blijft dat zingen en schreeuwen een bron van besmettingen zijn, ook als mensen de coronamaatregelen goed in acht nemen. Dat betekent dat wordt afgeraden om in groepsverband te schreeuwen of te zingen in koren of om met meerdere mensen naar zangles te gaan. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar.

Huishouden wordt hetzelfde adres

Tot nu toe is het zo dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten houden, tenzij ze een huishouden delen. Vanaf 1 december komt in de nieuwe tijdelijke wet het begrip huishouden te vervallen. Vanaf dan geldt: woon je op hetzelfde adres? Deel je een voordeur? Dan hoef je onderling geen afstand te houden. Deze wijziging maakt handhaving door politie, boa’s en andere handhavers eenvoudiger.

Meer inspraak in besluitvorming

De wet heeft ook gevolgen voor de besluitvorming. Maatregelen worden niet langer op aanwijzing van de minister van VWS neergelegd in noodverordeningen. Als het kabinet maatregelen voorstelt om het coronavirus tegen te gaan, moeten die worden omschreven in een ministeriële regeling. Deze regeling moet vervolgens worden voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Dat geeft het parlement de gelegenheid om de voorgestelde maatregelen goed te bestuderen en daarover debat te voeren met de betrokken ministers. Nieuwe maatregelen gaan volgens de nieuwe wet daarom niet eerder in dan een week nadat ze aan het parlement zijn toegestuurd. Als de Tweede Kamer tijdens die week besluit om niet met de regeling in te stemmen, vervalt deze automatisch en treedt zij dus niet in werking.

Bij acuut gevaar voor de volksgezondheid is het mogelijk om een spoedprocedure te volgen. Dan treedt de ministeriële regeling direct in werking en vervalt de regeling automatisch, als de Tweede Kamer besluit om er niet mee in te stemmen.

Lees verder bij de bron: Rijksoverheid.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
astrid
3 maanden geleden

In de tekst staat: “De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt”. Ja hoor, dat kunnen ze vragen maar NEEEEEEEEEEEE, je hoeft dat NIET te vertellen of te laten zien. Lees in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 ivm invoering aanvullende verplichtingen mondkap te dragen’ onder artikel 2a.4 dat “Het voldoende is als de persoon in kwestie verklaart om één van voorgaande redenen geen mondkap te kunnen dragen”
Dus NEEEEEEEEEEEE, het is niet verplicht om een briefje/verklaring/medicatie te laten zien.

En wat opvallend is, OOK in het OV geldt dat vanaf morgen!!!!!!!!!!!

kees
Antwoord aan  astrid
3 maanden geleden

goedzo Astrid, als je NIET voor je VRIJHEID vecht ben je het ook niet waard

kees
Antwoord aan  astrid
3 maanden geleden

wel snel met je CENSUUR

kees
Antwoord aan  kees
3 maanden geleden

dit is een reactie op JD

kees
Antwoord aan  astrid
3 maanden geleden

TROLLEN!!!!!!!!!!!!!!!!

kees
3 maanden geleden

He JD door wie worden jullie betaald.

Wilma
Antwoord aan  kees
3 maanden geleden

Kijk verder dan je neus lang is. Dit is een bericht van de rijksoverheid.

kees
3 maanden geleden

JD waardeloze trollen

Wilma
3 maanden geleden

Nou, bij deze is de dictatuur dus een feit.

Stop de NIeuwe Wereld Orde
3 maanden geleden

Ik zou wel eens willen weten of er nog steeds mensen zijn die denken dat hier werkelijk sprake is van een cornona virus. Als ik zo om mij heen kijk in winkels en zie hoe mensen de winkel karretjes zie poetsen met een of ander ontsmettingsmiddel dan vrees ik dat JD nog heel wat werk te doen heeft.
Ik probeer mensen wel eens uit te leggen en merk dan hoe moeilijk mensen uit te leggen wat er aan de hand is. Ik vraag of zij werkelijk denken dat CV zo schadelijk is als wordt beweerd. Of zij dit ooit hebben meegemaakt na WWII? Of zij vertrouwen hebben in Rutte? In De Jonge. En in de EU?
Te vaak hoor je als antwoord dat mensen het niet weten, maar dat het op TV was …. Dat TV wel eens niet waar is komt niet bij mensen op. Als ik vraag of zij alles geloven wat op TV komt dan zeggen ze: “nee, natuurlijk niet”. Als ik vervolgens vraag of zij dan wel alles geloven over CV dan begint de aarzeling.

Wordt wakker mensen. Schakel die TV uit en lees op internet. Er is genoeg te vinden, bijvoorbeeld op :

https://beforeitsnews.com/

Johns Hopkins studie: Covid-19 heeft relatief geen effect op normale sterftecijfer

Marion Koopmans van het OMT: coronatest ‘toont geen besmettingen aan’