in

TTIP-tje: Nederlandse banken lobby schrijven fiscale wetswijziging

f53bab08de15c6b4a4039119 640 belastingen1

Uit nieuws dat woensdag door de Nederlandse krant NRC de wereld werd in gestuurd blijkt dat Nederlandse banken, met ING op kop, lobbyden voor een belastingvoordeel én meeschreven aan de wet die de fiscale aftrek regelt.

Uit documenten, die NRC in handen kreeg via de wet op de openbaarheid van bestuur, blijkt dat Nederlandse banken aangevoerd door ING al sinds net na de crisis in 2011 lobbyden bij Financiën om zogenaamde “coco’s”, contingent convertibles voluit, in sommige gevallen in aandelen convertibele obligaties fiscaal aftrekbaar maken.

Dit aanhoudend gelobby werkte want in 2014 werd de fiscale aftrek hiervan geschreven via een wetswijziging. Deze aftrek leverde de banken jaarlijks zo’n 350 miljoen euro op.

Bij dit onregelmatig gedrag houdt het niet op. Zo kreeg ING zelfs conceptversies van deze wet toegestuurd en voorzag die van commentaar. Bijna alle commentaar werd vervolgens in de wettekst en haar toelichting.

Niet enkel huidig minister van Financiën (en tevens Eurocommissie voorzitter) Jeroen Dijsselbloem is hierbij betrokken maar ook vorig Nederlands minister van Financiën, ABN Amro topman Gerrit Zalm zou volgens NRC betrokken zijn in dit schandaal.

Verder is er ook nog de kwestie van de staatsteun. Dijsselbloem heeft ervoor gezorgd dat fiscale aftrek enkel zou gelden voor banken. In de ogen van Europa wordt dit bekeken als een staatsteun aan banken. Dijsselbloem werd hier ook voor gewaarschuwd maar negeerde deze waarschuwingen.

Uit de documenten die NRC had opgevraagd blijkt ook dat ING het ministerie heeft aangeraden de fiscale aftrek enkel bij de Europese Commissie te melden als men denkt dat het staatsteunrisico meevalt.

Volgens hoogleraar Swedder van Wijnbergen, econoom en financieel specialist van de Universiteit Amsterdam, kon men uit de documenten concluderen dat dit door Dijsselbloem niet gemeld is om de Europese Commissie op een dwaalspoor te brengen.

Lees verder bij de Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5956442090 aec516bae3 Antarctica

Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt

via http://blog.zorgkiezer.nl/zorgverzekeringen/infographic-welke-zorgverzekeraars-horen-bij-elkaar/

Behalve de VVD willen alle regeringspartijen de zorgverzekeraars aanpakken