in , , ,

U wil van het gas af? Dat kost u € 617 aan afsluitkosten

Schrap de individuele afsluitkosten voor huishoudens die van hun gasaansluiting af willen. De kosten die hiervoor worden gemaakt, kunnen beter worden verdeeld over alle huishoudens. Dat is eerlijker en stimuleert huiseigenaren om versneld van het gas af te gaan. Hiervoor pleiten Natuur & Milieu en Greenchoice op basis van een onderzoek door CE Delft naar de verschillende manieren om de afsluitkosten te socialiseren.

Het kost gemiddeld € 617 om een woning los te koppelen van het gasnet. Nu komt de rekening daarvoor volledig terecht bij de huiseigenaar die afgesloten wil worden.

“Deze kosten stuiten op veel onbegrip,” aldus Emile Püttmann, adviseur sectorontwikkelingen van Greenchoice. “Nederlanders worden opgeroepen om van het gas af te gaan, vanwege het klimaat en de situatie in Groningen. Maar wie gehoor geeft aan die oproep, krijgt nu een factuur in plaats van een bedankje. Dat is een drempel voor wie overweegt zijn huis van het gas te halen.”

Effectief en eerlijk

“Door de kosten voor de afsluiting eerlijker te verdelen, kun je huiseigenaren juist stimuleren om sneller van het gas af te gaan,” aldus Rob van Tilburg, woordvoerder van Natuur & Milieu. CE Delft heeft in het onderzoek drie varianten voor een kostenverdeling onderzocht: via de algemene belastingen, via een opslag op de nettarieven van gasafnemers en via een mix van deze twee.

Van Tilburg: “De mixvariant blijkt het meest effectief én eerlijk. In deze variant worden de kosten deels gedragen door alle belastingbetalers, en dus ook degenen die van het gas af gaan, maar is er ook een financiële prikkel om sneller van het gas af te gaan. Na afsluiting van het gas komen de kosten van de opslag immers te vervallen.”

Politieke keuze

De is aan zet om de kostenverdeling anders in te richten. Hiervoor moet namelijk het belastingplan worden aangepast. Ook moet er een wijziging komen in de zogenaamde ‘tarievencode’, waarin het Ministerie van EZK, de ACM en de netbeheerders bepalen welke tarieven gelden en hoe hoog die zijn. Van Tilburg en Püttmann: “We roepen het op om haast te maken met de nodige aanpassingen, zodat deze verduurzamingsdrempel zo snel mogelijk verdwijnt.”

Over het onderzoek

De drie onderzochte varianten zitten als volgt in elkaar:

Variant 1: Verhoging rijksbelasting. De inkomsten hieruit worden als uitgekeerd als een afsluiting plaatsvindt. Zo betaalt elk huishouden jaarlijks hetzelfde bedrag om de kosten van alle afsluitingen van het gasnet mee te financieren. Ongeacht of/wanneer een huishouden overgaat tot afsluiting. Deze variant heeft geen prikkel voor huishoudens om eerder of later van het gas te gaan.

Variant 2: Verhoging nettarief van gasafnemers. De inkomsten hieruit worden als subsidie uitgekeerd als een afsluiting plaatsvindt. Huishoudens die langer aangesloten blijven op het gasnet, zullen een steeds hogere rekening betalen voor het afsluiten, doordat de groep aangeslotenen steeds kleiner wordt.

Variant 3: Verhoging op het nettarief, waarvan de hoogte in 2040 wordt bevroren. Het resterende deel wordt vanaf 2040 gefinancierd uit verhoging van de rijksbelasting. Huishoudens die langer op het gasnet aangesloten blijven, krijgen een hogere rekening, maar de hoogte daarvan is begrensd. Dit voorkomt verder stijgende kosten voor woningen die niet of zeer lastig van het gas af kunnen.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Lees verder bij de bron: duurzaamnieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL overheid is compleet de weg kwijt !!!!!
1 jaar geleden

Het rapport van CE loopt vele passen te ver vooruit.
Het is totaal geen gek idee om over te stappen op andere vormen van energievoorziening die al lang bestaan maar die door de elite van de burgers is weggehouden (door patenten op te kopen en uitvinders te vermoorden) omdat die energie vrijwel gratis is vrij te maken.

Gek genoeg heeft de NL overheid aangegeven aardgas uit te faseren, maar heeft zij op geen enkele manier aangegeven welke vormen van energie produktie zij ziet als vervanger. Dat lijkt vooralsnog de eerste vraag waarover nu duidelijkheid moet komen.

Het CE rapport spreekt zich uit over kosten van het weghalen van het gas netwerk …. maar geeft daarmee antwoord op een volledig onbelangrijke vraag.

Tokkko
1 jaar geleden

Een poos geleden was het definitief afsluiten bij Stedin nog gratis. Na een heleboel ophef in het programma Kassa over afsluitkosten bij o.a. Liander (noord-Nederland) die hele hoge kosten rekende, is er een nieuw landelijk beleid geformuleerd.

Stedin rekent nu 637 euro voor verwijderen gasleiding bij laagbouw. Andere netbeheerders zullen ongeveer hetzelfde rekenen.

Evenzogoed belachelijk, als de overheid mensen van het gas af wil laten gaan.

Ik verdiep me al geruime tijd in energie alternatieven en kom toch iedere keer weer tot dezelfde conclusie: van het gas af is voor bijna iedereen met een bestaande woning onbetaalbaar.

Welke energiebron we zouden moeten gebruiken is inderdaad nog lang niet helder. Misschien dat nieuwe huizen met optimale isolatie en gunstige ligging enz, kortom helemaal ontworpen om zo min mogelijk energie te gebruiken, op een effieciente manier zonder gas kunnen.

Voorlopig zie ik het niet gebeuren en dit jaar ga ik mijn 20 jaar oude HR ketel gewoon vervangen door een nieuwe, nu het nog kan…

Overigens heb ik al zonnepanelen die me met de huidige, nog gunstige salderingsregeling 90% van ons electriciteitsverbuik opleveren.
Een pelletkachel levert zo’n 80% van de verwarming, zodat ik al een paar jaar minder dan 300 kuub gas en minder dan 200 kWh electriek verbruik.

Nog minder kan alleen met gigantische investeringen in dit redelijk geisoleerde hoekhuis.

Doorsnee inkomen al 10 jaar constant: ‘Nederlanders zouden in opstand moeten komen voor een hoger loon’

Trump door Mueller vrijgesproken, democraten gaan Hillary slachtofferen, afleiding voor economische megacrisis