in , , , , ,

Doorsnee inkomen al 10 jaar constant: ‘Nederlanders zouden in opstand moeten komen voor een hoger loon’

loon 1553368892
geralt / Pixabay

Nederlanders moeten niet langer pikken dat de economische groei de laatste jaren vooral verdween in de zaken van de werkgevers, en niet van de werknemers. Dat betoogde financieel journalist Arno Wellens in WNL Op Zaterdag op NPO Radio1.

De economische groei vertaalt zich al heel lang in hogere inkomsten voor zowel het bedrijfsleven als de overheid.

Nederlanders krijgen volgens Wellens te weinig betaald om normaal van te kunnen leven. “Met dat matige loon dat we krijgen, vaak ook in een slechte zzp-constructie, kan je niet eens een normaal huis financieren.”

Wellens: “Er zou een punt moeten komen dat Nederlanders zeggen: we gaan nu in opstand komen, we willen gewoon meer loon. En in Frankrijk doen ze dat wel. Ik zeg niet dat je de boel op stelten moet zetten, maar een actie waarbij je toch één of twee grassprieten op het Malieveld omver duwt, dat zou gewoon moeten ontstaan.”

Lees verder bij de bron: wnl.tv

Doorsnee inkomen werkenden al 10 jaar vrijwel constant, terwijl de rekeningen flink duurder werden

Het jaarlijkse, doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden is, gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling, in de periode 2007-2017 nagenoeg gelijk gebleven. Bij werknemers kwam het in 2017 uit op 35,2 duizend euro, bij de zelfstandigen zonder personeel was dat 28,0 duizend euro. In beide gevallen is dat iets hoger dan in 2007. Het doorsnee inkomen van zelfstandigen met personeel bedroeg 48,5 duizend euro, 3 procent minder dan het inkomen in 2007 van de toenmalige groep zelfstandigen. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar het inkomen van werkenden in 2017.

Vooral bij de zelfstandigen met personeel (zmp’ers) had het inkomen te lijden onder de economische crisis. Dit daalde tussen 2008 en 2013, daarna nam het weer toe. Desalniettemin was het jaarlijkse, doorsnee inkomen van de zmp’ers gedurende de hele periode aanzienlijk hoger dan dat van werknemers en van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Het persoonlijk inkomen bestaat uit alle inkomensbestanddelen, zoals inkomen uit arbeid, onderneming of uitkering die eenduidig aan individuen kunnen worden toegeschreven. Het doorsnee of mediane inkomen is het middelste inkomen als alle inkomens van laag naar hoog zijn gesorteerd. De helft van de inkomens is dus kleiner, de andere helft groter.

Of er sprake is van een werknemer, zzp’er of zmp’er wordt bepaald aan de hand van de voornaamste inkomensbron. Dit betekent dat bijvoorbeeld een werknemer ook inkomsten kan hebben uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of als zzp’er. Deze inkomsten zijn meegerekend met het persoonlijk inkomen. Voor veruit de meeste werkenden, 84 procent, is loon als werknemer de voornaamste inkomensbron. Zo’n 12 procent heeft hoofdzakelijk inkomsten als zzp’er en 4 procent als zmp’er.

Lees verder bij de bron: cbs.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
zee 1553367912

Stijging zeespiegel schiet ook al niet op: 7,2 cm gedaald afgelopen jaar

gasmeter

U wil van het gas af? Dat kost u € 617 aan afsluitkosten