in

Van het gas af: ‘1,5 miljard euro is genoeg voor waterstofinfrastructuur’

Een investering van 1,5 miljard euro is genoeg om de volledige toekomstige - aanleggen. En dat bedrag kan Gasunie met gemak zelf ophoesten, zegt Han Fennema, voorzitter van de staatsdeelneming, in BNR Zakendoen.

Met de bestaande gasinfrastructuur is in principe al zo’n 80 procent van het benodigde leidingenstelsel aanwezig.

Voor is waterstof de ideale , als vervanger van gas, bevestigt Fennema.

‘We leven aan de Noordzeekust, waar je heel veel windparken kunt bouwen. De opgewekte stroom kun je omzetten in groene waterstof. We hebben ook een aantal industriële clusters die vrijwel allemaal aan de kust liggen – Eemshaven, Amsterdam, Rotterdam en Terneuzen – dus je hoeft het niet heel ver te transporteren.’

De bestaande gasinfrastructuur kan de komende tien jaar worden omgebouwd tot waterstofinfrastructuur, zegt Fennema.

‘Dus we hebben het met zijn allen eigenlijk al betaald. Alleen: je moet nog opschalen. De fabrieken waarmee je waterstof kunt maken hebben een omvang van 1 tot 10 Megawatt. Om het op hele grote schaal te doen, moet je dat verhonderd- tot verduizendvoudigen. Er moet nog heel veel innovatie worden gedaan om dat goedkoper te maken.’

Lees verder bij de bron: BNR Nieuwsradio


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thorium LFTR
1 jaar geleden

Aardgas is prima als brandstof. Daar is helemaal niets mis mee. Dat de overheid even besluit om CH4 af te schaffen is heel erg vreemd en erg voorbarig. De C in aardgas CH4 houdt 4 waterstof atomen vast en de verhouding H tot C is heel erg veel in verhouding tot andere koolwaterstoffen. Anders gezegd: de hoeveelheid CO2 geproduceerd per kg is voor CH4 heel erg laag en de energie heel erg hoog.
Er is geen enkele reden om op korte termijn aardgas uit te faseren. Iets wat men bij een nieuwbouwproject in Friesland inmiddels al heeft ervaren aan de enegierekening.

Mij lijkt waterstof helemaal geen goed idee als directe vervanger van CH4, omdat waterstof heel erg dun is … Je houdt het bijna niet in de leidingen want het lekt bij alle pakkingen, afsluiters en regelkleppen. Dat het aardgas systeem gemakkelijk “even” om te bouwen is, is absoluut niet waar !!!

Er bestaan diverse mogelijkheden om fossiele brandstoffen uit te faseren. De beste oplossing lijkt mij een alternatieve nucleaire centrale die Thorium LFTR wordt genoemd. Deze centrale is vele malen veiliger dan de bestaande waterreactor, gebruikt de brandstof bijna totaal 95 % (in tegenstelling tot de water reactor 0.7 %), gebruikt lithium fluoride als koelend medium en werkt drukloos.
En verder is de inhoud van 1kg Thorium gelijk aan de energie-inhoud van 10.000.000 kg olie.
Iets wat de elite niet zo ziet zitten ….
Wie meer wil weten kan zoeken op youtube bij de zoekterm Thorium LFTR & Kirk Sorensen.

Luie oplossing 20 jaar geleden zorgt dat Y2K-bug nu computers, parkeermeters en kassa’s uitschakelt

Stijgende zorgkosten binnenkort niet meer op te brengen, volgens de cijfers zijn we op sterven na dood