in , ,

VN: Amerikaanse ‘nucleaire doodskist’ uit Koude Oorlog lekt radioactief afval in de Stille Oceaan

Runit Dome 001 e1558018116909

Een massieve betonnen koepel gebouwd tijdens de Koude Oorlog om afval van Amerikaanse kernproeven te bevatten, is gedegradeerd en begon nucleair afval te lekken in de Stille Oceaan, heeft de secretaris-generaal van de Antonio Guterres bevestigd.

Hoewel de imposante structuur op Enewetak Atoll op de Marshall-eilanden lijkt op iets uit een James Bond-film, beschreef Guterres het als een ‘ soort kist': een strenge herinnering aan de nasleep van het testen van Amerikaanse atoomwapens.

De grond bestraald door de testen en de as van de neerslag werd in een krater gestort die vervolgens werd afgedekt met 18 inch beton, maatregelen die niet effectief zijn gebleken bij het op de lange termijn bevatten van het afval. De bodem van de krater was naar verluidt nooit helemaal afgeboord.

Guterres bevestigde de verontrustende informatie terwijl hij sprak met studenten in Fiji als onderdeel van een rondreis door de Zuidelijke Stille Oceaan gericht op klimaatverandering en milieukwesties. De lekkage, volgens Guterres, is al begonnen zijn effect te hebben.

Afgezien van het feit dat het gebruikt werd om het gevaarlijke atoomafval op te slaan, besprak Guterres hoe de Stille Oceaan slachtoffer was geworden terwijl hij onder Amerikaans bestuur was. De eilanden en atollen ver van de zuidoostkust van Japan, zoals Enewetak, waren de locaties van 67 Amerikaanse kernwapenproeven die plaatsvonden tussen 1946-58.

Een van die tests was de waterstofbom uit 1954 ‘Bravo', die nog steeds het krachtigste in de geteste atoomwapen is. De explosie was 1000 keer groter dan de atoombommen die in Japan werden gebruikt.

De inheemse bevolking die op de Marshalleilanden leefde, moest met geweld worden geëvacueerd en opnieuw worden bestuurd door de Amerikaanse . Desalniettemin zijn velen uiteindelijk blootgesteld aan nucleaire fall-out van de tests.Hoewel Guterres geen specifieke aanbevelingen had voor het minimaliseren van de impact, waarschuwde hij dat er snel actie moest worden ondernomen.

Een krachtige storm in de regio zou de hoes mogelijk verder kunnen beschadigen, wat verwoestende gevolgen zou hebben voor het .

Lees verder bij de bron: RT World News

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
earth snow 1558000762

Global Cooling wordt zeer ingrijpend: ‘Klimaat wordt al kouder, over 5 jaar ook in het Westen voedseltekorten’

4840431927 a4baab990e nwo camera

Londense politie test camera’s met gezichtsherkenning en deelt meteen boete uit aan man die gezicht verbergt