in ,

Volkskrant als eerste met gezond euroverstand: de euro is mislukt!

7214445596 e7cd4b28d5 eurozone1

Spectaculaire draai van het geweten van links Nederland

De spanning rond de Griekse crisis heeft er blijkbaar toe geleid dat de financiële staf van de Volkskrant over zijn eigen schaduw is heengestapt en volledig van “kamp” verandert: de euro is mislukt. Men reikt zelfs onze Matheo Solution aan als de oplossing. De financiële redactie gaat er in twee artikelen met gestrekt been in en maakt korte metten met de smoesjes die ook ik al vier jaar hoor als ik probeer een zinnig gesprek over de euro te hebben met top-politici in Den Haag.

In deze artikelen stelt de Volkskrant zich vierkant op naast Geert Wilders, Nigel Farage (wat was hij weer fantastisch vandaag!) en climategate.nl. Al onze argumenten worden letterlijk overgenomen. Dat vereist grote moed, waarvoor mijn waardering. En het bewijst dat het ook echt niet anders kan! Het kaartenhuis van de muntunie staat op instorten.

Ik ben zelf nog wat beduusd door deze ontwikkeling. Ik kan me niet voorstellen dat dit geen politieke consequenties gaat hebben. Het worden heel spannende maanden!

Een aantal quotes van dit artikel:
Yvonne Hofs (redacteur Economie De Volkskrant): De euro is mislukt, dat is duidelijk
De euro is mislukt, dat is duidelijk. Ja, u leest het goed: dit wordt een betoog dat PVV-leider Geert Wilders met plezier zal lezen. Wilders roept al jaren dat de euro een misbaksel is. Hij beweert ook dat Nederland en Duitsland beter af zullen zijn als ze de gulden en de D-mark weer invoeren. Beide beweringen zijn waar. Euroscepsis is gewoon een kwestie van ‘gezond verstand’!

… Griekenland is niet het enige probleem voor de euro en alles is niet opgelost als we Griekenland kwijt zijn. Voorstanders van de euro zeggen dat de eenheidsmunt veel welvaart heeft gebracht, maar dat is nooit overtuigend aangetoond. De economische baten van de euro zijn lang niet zo groot als die van de Europese Unie. Veel onderzoeken die de grote voordelen van de euro benadrukken, zijn gemaakt in opdracht van Europese instellingen als de Europese Commissie. Dat is dus de categorie ‘Wij van WC-eend…’.

…. Uit onafhankelijke onderzoeken naar de baten van de euro blijkt dat de eenheidsmunt een klein positief effect heeft gehad op de Europese handel. Maar deze onderzoeken kijken alleen naar de baten, niet naar de kosten, en beslaan bovendien de periode vóór de eurocrisis. Pas door die crisis is duidelijk geworden dat de eurozone zich ontpopt tot een transferunie, die vooral voor sterke eurolanden zeer duur dreigt uit te pakken. De voormalige voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie BDI, Hans-Olaf Henkel, is om die reden van vurig voorstander in een felle euroscepticus veranderd.

…. Italië was altijd grotendeels afhankelijk van devaluaties om de concurrentiepositie van zijn industrie overeind te houden. Omdat devalueren met dank aan de euro niet meer kan, raakt Italië steeds verderop bij Duitsland, wat de noodzaak van structurele transfers van Duitsland naar Italië weer versterkt. Beide landen worden dus slechter van de euro. De voordelen van de zwakke euro voor de Duitse export moeten ondertussen niet overdreven worden. Ten tijd van de loeisterke D-mark ging het ook prima met het Duitse bedrijfsleven. Volgens Henkel dwong de sterke D-mark Duitse bedrijven tot extra innovatie en productiviteit. De meeste Duitsers wilden de D-mark destijds ook helemaal niet kwijt. Frankrijk eiste dit offer van bondskanselier Kohl in ruil voor Franse medewerking aan de hereniging van Duitsland.

….. Om de euro te behouden, moeten sterke eurolanden hun economie willens en wetens verzwakken of eeuwige miljardentransfers naar hun zwakke broeders aanvaarden. Maar daar is geen democratisch draagvlak voor.

…. Conclusie: als de eurozone een democratie blijft, is de euro sowieso verdoemd. De euro kan alleen overleven onder een Brusselse dictatuur of oligarchie. Is dat dan wat de voorstanders van de euro willen? …Moet de eurozone nu alsnog één land worden, met één regering? Dan kan Griekenland zich niet meer op kosten van de anderen in de schulden steken. Er is echter één probleem dat deze oplossing in de weg staat. De inwoners van de eurolanden willen het niet. Absolúút niet. Als vandaag in alle eurolanden een referendum gehouden zou worden over de vraag of de inwoners hun nationale soevereiniteit willen opgeven aan een Europese regering in Brussel, zou dit voorstel overal met overweldigende meerderheid worden weggestemd.

…. De Europese Unie moest de vrede in Europa bevorderen en de euro moest ertoe leiden dat de Europese economieën ‘vanzelf’ naar elkaar toe zouden groeien. Het tegendeel is gebeurd. De euro heeft de culturele en economische verschillen onder een vergrootglas gelegd en opgeblazen. De eurocrisis leidt tot wantrouwen tussen Europese landen, tot scheve ogen, tot beschuldigingen over en weer en soms zelfs tot regelrechte woede.

… De Sovjet-Unie viel uit elkaar. Dit terwijl de culturele verschillen in deze muntunies veel kleiner waren dan die in de eurozone. De kosmopolitische elite die het ‘Europese project’ voortdrijft, onderschat het belang van cultuurverschillen. Welnu, er is geen Europese identiteit en die kan zelfs Jean-Claude Juncker niet creëren door vaak en fanatiek met Europese vlaggen te zwaaien.

…..Supporters van de euro proberen hun tegenstanders af te schrikken door iets dat vroeg of laat toch wel gaat gebeuren als het Armageddon af te schilderen. Daarmee propageren ze een ‘kicking the can down the road’- en ‘uitstel van executie’-beleid. Ze zeggen dat alleen praten over terugkeer naar nationale munten al paniek op de financiële markten zal veroorzaken. Laat staan als we dat echt zouden doen. Zolang stoppen met de euro een politiek taboe blijft, zal het einde inderdaad chaotisch zijn. Het is veel verstandiger ons op het onvermijdelijke voor te bereiden en te kiezen voor een gecontroleerde ontmanteling van de eurozone, nu dat nog kan.

…Die plannen zijn er al. Euro-sceptische economen hebben voorgesteld in de overgangsfase naast de euro parallelle nationale munten in te voeren. De euro is niet van de ene op de andere dag ingevoerd en kan ook niet van vandaag op morgen worden afgeschaft. Dat zal ook niet kosteloos gaan. Maar voor Nederland, Duitsland en andere sterke economieën zullen de kosten lager zijn dan die van de eeuwige miljardentransfers naar het zuiden, een chaotische ineenstorting van het eurokaartenhuis of een nieuwe oorlog omdat de Europese volkeren elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen.

….Een historische blunder mag nooit alternatiefloos en onomkeerbaar heten.

En een quote van dit artikel
Peter de Waard (redacteur Economie De Volkskrant) – Alternatieven voor de Grexit:
Een ‘Grexit’ is rampzalig voor Griekenland en stort de eurozone in grote onzekerheid. Welke andere mogelijkheden zijn er? Zeven plannen die verdergaan dan wat de beleidsmakers nu voorstellen.

…Invoering parallelmunt – Diverse instituten. Als parallelle monetaire rekeneenheid gepropageerd door de Nederlander André ten Dam met zijn ‘The Matheo Solution TMS)’
Griekenland blijft in de euro, maar voert in de binnenlandse economie een nieuwe munt in om de economische groei aan te zwengelen met nieuwe kredietvormen. …Het plan voor een parallelmunt maar dan als een parallelle monetaire rekeneenheid is tot in detail uitgewerkt door de Nederlander André ten Dam in wat hij ‘The Matheo Solution (TMS)’ noemt. De euro blijft dan het enige betaalmiddel, maar als monetaire calculatie-eenheid voor prijzen en lonen kunnen landen zogenoemde NCU’s (National Currency Units) als de ‘eurogulden’ of de ‘eurodrachme’ gaan invoeren.

Lees verder via: Climategate.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
12177917645 8a0f9853bc eu democracy1

Griekse bevolking kiest voor democratie, nu wij nog

GrEXIT, EuXIT of (S)EXIT