in

VVD-schandalen breiden zich razendsnel uit, nu ook voorzitter st. vliegramp MH17

Mark Rutte VVD e1426016862732

De gifbeker is nog niet leeg voor de VVD. Het Openbaar Ministerie verdenkt wederom oud-VVD-bestuurders van corruptie

Piet Ploeg en Rob Bats zouden geprobeerd hebben burgemeestersbenoeming Stichtse Vecht in het voordeel van VVD’er Bats te beïnvloeden

De lijst met corruptieverdachten uit de VVD-gelederen wordt steeds langer, het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland wees vandaag opnieuw twee VVD-politici aan als verdachte. Het zou gaan om Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht, en Rob Bats, oud-burgemeester in Haren. Volgens het OM heeft het duo geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van Bats te beïnvloeden. Dat meldt NRC dinsdag.

De zaak kwam aan het licht door het afluisteren van telefoongesprekken van de fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD in Stichtse Vecht, die vorige maand werd aangehouden op verdenking van hennephandel en het witwassen van drugsgeld.  Volgens de politie speelde De Kruif als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg, zoals welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Met behulp van die informatie zou partijgenoot Rob Bats vervolgens benoemd moeten worden.

Inmiddels is er een huiszoeking gedaan bij Ploeg, die op dit moment voorzitter is van Stichting Vliegramp MH17. Hij voelt ‘geen behoefte’ om te reageren op het nieuws. Ploeg wordt verdacht van het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht, Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping.

“Het gemak waarmee onderling wordt gesproken over dit soort functies, zo bleek uit de telefoontaps, dat is toch wel onthutsend om te weten. Dit gaat om een middelgrote gemeente maar kennelijk is het bon ton in zo’n partij om willens en wetens de regels te overtreden”, aldus Haenen.

Ploeg laat weten ‘geen behoefte te hebben om te reageren’ en niet op de hoogte te zijn van de verdenkingen:

“Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.”

Oud-burgemeester Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping.

Lees verder via Stop de bankiers.

De Kruif werd vorige maand aangehouden op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg.

Bats bekend van de Project-X rellen in Haren speelt momenteel ook een rol in andere integriteitskwestie, er zou een klokkenluider zijn afgekocht met 155 duizend euro. Het ging om de boekhouder die zou hebben geweigerd een gat te verdoezelen.

De kwestie lijkt op de zaak van Jos van Rey en Ricardo Offermans, ook VVD’ers. Offermans zou tijdens de race om het burgemeesterschap van Roermond vertrouwelijke informatie hebben gekregen van de eveneens van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond Jos van Rey.

Ruim een week voor de Provinciale Statenverkiezingen is dit het zoveelste schandaal waar VVD’ers bij zijn betrokken. Tweedekamerlid Mark Verheijen stapte twee weken geleden op wegens onterecht ingediende declaraties.

Gisteren eiste het OM vier jaar cel tegen voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Volgens de aanklagers staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

En als klap op de vuurpijl stapten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven gisteravond ook op.

Lees verder via Binnenlands Bestuur.

 

Ter info:

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e77a1529f633bd22 640 euro

En weg is de economische groei: Euro zakt verder naar een voorlopig dieptepunt van 1,07 dollar

Flight MH17 What Youre Not Being Told1

‘Sluitend bewijs dat vlucht MH17 werd neergeschoten door Oekraïense jager’