Ziekenhuizen onderzoeken zichzelf en komen tot de conclusie dat ze niet gefraudeerd hebben

5676180434_19c79f41be_oeps

Iedereen met een ziektekostenverzekering krijgt in 2016 geld terug, maar het is niet bekend hoeveel. Een onderzoekscommissie concludeert dat ziekenhuizen de afgelopen jaren rekeningen stuurden die soms te hoog waren. Het gaat daarbij niet om fraude, stelt de commissie. De rekeningen klopten niet door veel te ingewikkelde declaratieregels.

Eigenlijk zouden alleen mensen geld terug moeten te krijgen die in 2012 en 2013 te veel van hun eigen risico hebben betaald. Omdat het te ingewikkeld is om dat per individu uit te zoeken, komt minister Schippers met een algemene maatregel.

Om een eind te maken aan de discussie over fraude door ziekenhuizen is afgesproken dat de ziekenhuizen alle rekeningen van de laatste twee jaren moesten controleren. Om ervoor te zorgen dat het onderzoek eerlijk zou verlopen, is een commissie ingesteld van alle betrokken partijen.

Na correctie van alle rekeningen uit 2012 en 2013 blijft er volgens het ministerie van VWS een bedrag van 276 miljoen euro over dat de ziekenhuizen te veel in rekening hebben gebracht. Dat is 1,2 procent van de 22 miljard aan uitgaven die gecontroleerd zijn.

Lees verder via NOS.

 

Foto via boegh

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening