in ,

Zien! The Putin Interviews – Oliver Stone interviewt Vladimir Putin

14601882594 50d2f7eb98 putin1

Interessante televisie, te zien op YouTube:

Wat krijg je als verspreid over twee jaar regisseur Oliver Stone met enige regelmaat President Vladimir Putin interviewt? Zeer interessante televisie!

OK, Putin is wellicht geen lieverdje, maar hij heeft wel een bijzondere (andere) kijk op het functioneren van de wereld dan ons dagelijks wordt voorgehouden door ons eigen staatsloket en de commerciële mediakanalen van het grootbedrijf. Oliver Stone krijgt ogenschijnlijk de kans om vrij vragen te stellen, en doet dat duidelijk met veel plezier. Resultaat? De moeite waard.

Een tipje van de sluier (Spoiler alert!)

Uiteraard komt recente Russische geschiedenis aan bod, als ook wat van de persoonlijke geschiedenis van Vladimir Putin, als ook bijvoorbeeld de visie van Rusland over de NAVO en een reactie van Putin op de stijl van diplomatiek van de VS. Een scherpe waarneming hierover is bijvoorbeeld dat VS Presidenten dan wel komen en gaan, het gevoerde beleid verandert daarmee niet. Putin reageert verder opvallend integer op vragen over de bijzondere modus operandi van de VS. Geen zwartmakerij, geen alles of niets, geen met-ons-of-tegen-ons, hij noemt de politici van de VS bijvoorbeeld consequent partners.

Uiteraard wordt Putin ook geconfronteerd met de visie die ‘wij VS gelieerde staten’ hebben over Rusland en de gevaarlijke dictator die heet Putin. Boeiend. Daarnaast Putin over Snowden en de afluisterstaat, Putin gaat uitgebreid in op de gebeurtenissen in Oekraïne, Putin over de bijzondere vorm van Russische democratie, Putin over ISIS en Syrië, Putin doet ook zeer interessante uitspraken over soevereiniteit… weke zeer relevant zijn ook voor Nederlanders.

En ja, het is soms ook gewoon hilarisch grappig: de 63 jarige Putin doet bijvoorbeeld mee aan een wedstrijdje ijshockey en stelt daarbij geen eisen aan de kracht van “body slams” tegen hem. Putin doet bijvoorbeeld ook wat bijzondere uitspraken over het tonen van emotie, en dat is grappig. Stone en Putin kijken ook gezellig samen een filmpje, en de beste man toont zo nu en dan daadwerkelijk humor. Dat verwacht je toch niet direct.

OK, de vragen kunnen soms best wat scherper. Zeker deel 3 is echter behoorlijk serieus en kritisch. Stone doet wel duidelijk zijn best de balans te bewaren tussen respect en het stellen van kritische vragen en komt daar mijns inziens goed mee weg. The Putin Interviews zijn gewaagde gesprekken tussen twee zeer intelligente mannen, die beide daadwerkelijk met grote frequentie zeer zinnige dingen zeggen over de geopolitiek. En dat maakt deze uitzendingen uiteraard zeer interessant om te zien.

Waarschuwing

Zeker in deel 3 – maar ook in eerdere afleveringen – worden op sommige momenten behoorlijk gruwelijke beelden van militair en terroristisch geweld gemonteerd over het interview-materiaal.

Het onderwerp is o.a. de bloederige staatsgreep in Oekraïne (Maidan) en het misdragen van ISIS in Syrië. Te zien zijn beelden van een heel aantal behoorlijk grafische ISIS-executies, beelden van doden en massa graven en beelden van de gebeurtenissen en resultaten van de scherpschutters op het Maidan-plein. Het is om het verhaal van Putin visueel te ondersteunen, maar dat had voor mij niet gehoeven.

De kijker is in ieder geval gewaarschuwd, de gemonteerde beelden zijn duidelijk niet voor de gevoelige zieltjes, deze beelden zijn gerust schokkend te noemen.

Conclusie

Putin mag in deze interviews rustig zijn visie op de wereld delen. Of je het nu eens bent met die visie of niet (en als Nederlander moet je uiteraard fel gekant zijn tegen alles wat Putin zegt), dat mag je zelf besluiten liefst nadat je het daadwerkelijk gezien te hebt. Het verhaal dat wordt verteld klinkt mij in ieder geval logischer en (voor zover mijn dagelijkse nieuwsanalyse een indruk geeft) realistischer dan de werkelijk totale onzin die je normaliter wordt opgedrongen in de Nederlandse media. Hoe dan ook blijft het toch De wereld volgens Putin. De kijker mag fijn zelf oordelen over het waarheidsgehalte.

Dat het interessante televisie betreft staat wat mij betreft echter wel buiten kijf! Het feit wil dat President Putin zowaar eens rustig aan het woord gelaten wordt zonder voortdurende zwartmakerij, verdraaiing van zijn uitspraken, misleidend knipwerk en direct bijgevoegde zeer gekleurde analyse zoals van bijvoorbeeld Nieuwsuur en EenVandaag. Bij staatspropagandaloket NOS kan een normaal interview met Putin uiteraard nooit getoond worden. Dat het door de VS haast verboden wordt voor inwoners van gelieerde landen (zoals de EU en NL) om kennis te nemen van de visie van Putin, maakt het materiaal nog wat interessanter. Verboden vruchten zijn immers de zoetste.

Alleen al het feit dat Putin gewoon eens rustig aan het woord mag maakt The Putin Interviews over het algemeen een prettige ervaring. Het valt daarbij op dat Putin vrij uitgebreid in wil gaan op de onderwerpen, en flink de tijd neemt voor antwoorden, ook als de vragen wat pijnlijk zijn. Hoewel de oplettende kijker waarschijnlijk al weet dat Putin met grote regelmaat uitgebreid in gaat op vragen, valt dit ook weer op in deze interviews.

Deel 1Deel 2 en Deel 3 zijn ondertussen uitgezonden! En meer is nog onderweg. Zien!

video is verwijderd

 

 

Update: Het wordt zowaar uitgezonden: vrijdag 16 & zaterdag 17 vanaf 22:00 op NGC.

Lees verder via de Bron: Lang Leve Europa!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2016 11 19 13 49 58.eu20asielunie

Kabinet speelt spel voor meer immigratie

DCO 9WVVoAA4GaX

Hilarisch: Global warming wetenschappers poolcirkel geblokkeerd door extreem veel ijs