in , , ,

Zorgen over afname voedselcontroles in Europa

stevepb / Pixabay

Voor controles van voedingsmiddelen in Europa zijn steeds minder geld en mankracht beschikbaar, concludeert de Europese consumentenkoepel BEUC na een analyse over twaalf -landen, waaronder .

De organisatie waarbij ook de Consumentenbond is aangesloten, is bezorgd en roept lidstaten op hiervoor meer middelen uit te trekken.

Producten die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen zoals eieren, melk en , worden steeds minder vaak gecontroleerd, stelt BEUC vast. Daarnaast maken maar een paar landen de resultaten openbaar van inspecties bij voedselproducenten, restaurants en winkels.

“Gebrek aan vertrouwen van consumenten in voedingsproducten schaadt uiteindelijk bedrijven en de economie als geheel”, waarschuwt BEUC-directeur Monique Goyens.

Nieuwe regels over hoe lidstaten moeten rapporteren over controles worden medio december van kracht. Die maken het makkelijker vergelijkingen te trekken en dus de slechtste leerlingen van de Europese klas aan te wijzen.

Ook kunnen controle-instanties, in Nederland is dat de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hogere boetes uitdelen in geval van fraude.

Scores of smileys op de deur, of andere methoden waarmee consumenten kunnen beoordelen of het verantwoord is ergens binnen te stappen, zijn optioneel gebleven in de nieuwe wet. BEUC doet een oproep het goede voorbeeld van landen als Denemarken en het op dit vlak te volgen.

Hoewel het budget en het aantal voltijdsbanen bij de NVWA toenamen in de periode 2012-2017, waren er volgens de autoriteit voor bepaalde taken onvoldoende middelen beschikbaar, brengen de onderzoekers van BEUC in herinnering.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde in juni dat de manier waarop de veiligheid van voedsel in Nederland wordt gecontroleerd tekortschiet. Er is volgens de raad geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en beoordelen, waardoor mensen onnodig ziek kunnen worden.

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma De Jong-Schobbe
1 jaar geleden

Hebben ze weer wat. Niet dat dit niet hard nodig is, maar dit is allemaal onderdeel van hun genocideplan op de eigen bevolking, want de negers en moslims moeten hier binnengehaald worden. Ze beseffen alleen niet, dat die alleen komen om te parasiteren en als wij er niet meer zijn, ze niemand meer kunnen plukken.

Stop dit EU Gekkenhuis
1 jaar geleden

De EU wordt bestuurd door bedrijven en banken. Die lobbyen en proberen zo veel mogelijk van hun produkt verplicht te stellen in de EU. Niet uit zorg om de gezondheid want die kan ze geen malle moer schelen, maar omdat er weer geld weggehaald kan worden bij de burgers.

Stop deze criminele en krankzinnige EU. Hoe hebben “onze” politici dit ooit kunnen goedkeuren? En belangrijker nog: waarom stopt onze regering niet met deze EU nu ze zien wat de EU werkelijk inhoudt?
De burgers zijn massaal voorgelogen met het krankzinnige argument dat dat de veiligheid zou vergroten.
Wat een ***smoes.

Mensen wordt wakker !!!

Weggestuurde politiechef Fatima Aboulouafa doet aangifte tegen minister Ferd Grapperhaus

Uitzendkrachten kunnen bijna niet rondkomen, meer dan één baan nodig