in , , ,

Zoveel data gekoppeld maar: ‘Onderscheid wanbetalers zorgpremie niet te maken’

De politiek wil wanbetaling van zorgpremies hard aanpakken, zonder mensen te raken die echt niet kunnen betalen. In de praktijk blijkt het onuitvoerbaar om dit onderscheid te maken, blijkt uit onderzoek van Zorginstituut .

Mensen die hun zorgpremie niet betalen, krijgen eerst een aantal betalingsherinneringen van hun . Bij een betalingsachterstand van tenminste zes maanden, wordt Zorginstituut Nederland ingeschakeld. Dat neemt de inning van de premie over, maar verhoogt deze ook met een boete van dertig procent.

Solidariteit

Terecht, vindt regeringspartij , omdat wanbetaler de solidariteit van het systeem ondermijnen. Echter, het boeteregime zorgt er ook voor dat mensen die echt niet kunnen betalen, dieper in de problemen raken, stellen tegenstanders.

De weerstand tegen het boeteregime wordt breed gedragen. In eerdere debatten over zorgpremiewanbetaling op 4 en 5 maart 2014 vroeg de Kamer minister Schippers (Volksgezondheid) en staatsecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) of het mogelijk is om onderscheid te maken tussen mensen die niet willen en mensen die niet kunnen betalen. Uit onderzoek van het Zorginstituut, blijkt dit niet uitvoerbaar, zo is te lezen in een verslag van het Kamerdebat.

Lees verder via Skipr.

Photo by tec_estromberg


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kijktip; de Monitor over de pandjes g*st*p* van de “sociale dienst”

Poen,Poen en nog eens Poen