in

Aantal diagnoses huidkanker stijgt: ook explosieve toename in gevaarlijke melanomen

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in . In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die deze krant bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft opgevraagd.

Inmiddels betreft meer dan de helft van alle kankergevallen in Nederland huidkanker. Borstkanker komt met 13 procent op de tweede plaats.

Het hoge aantal huidkankerdiagnoses zit hem voornamelijk in een vorm van die bijna nooit uitzaait: basaalcelcarcinoom. In 2019 waren er ongeveer 50.000 mensen die te horen kregen dat zij dat relatief onschuldige type hadden.

Deze soort kanker wordt in Nederland pas sinds 2017 landelijk geregistreerd.

Om de verschillende kankersoorten goed met elkaar te kunnen vergelijken, wordt dat type huidkanker bij het landelijke aantal nieuwe kankerpatiënten nog niet meegeteld.

De overige typen huidkanker, waar ook de gevaarlijkere melanomen toe behoren, zijn de afgelopen vijf jaar ook explosief gestegen.

Waar vijf jaar geleden nog ruim 15.000 mensen die diagnose kregen, is dat aantal in vijf jaar tijd met bijna de helft gestegen tot bijna 23.000 gevallen van huidkanker.

Die stijging is volgens het IKNL te wijten aan toegenomen blootstelling aan uv- van …..

Lees verder bij de bron: AD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook de Belgen gaan de straat op en willen sociale zekerheid terug

Steeds meer problemen in kwetsbare wijken: Getto’s keren weer terug in Nederland