in ,

Amsterdam komt met energieplan: elke vierkante meter dak volplempen met zonnepanelen

Er moeten zoveel zonnepanelen en windmolens bij komen in Amsterdam, dat 80 procent van de huishoudens in de hoofdstad ermee van stroom kan worden voorzien.

Dat komt neer op het elektriciteitsverbruik van 430.000 huishoudens.

Onder het motto “geen dak onbenut” zet de gemeente vooral in op zonne-energie, blijkt uit de nieuwe zogenoemde Regionale Energie Strategie.

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die volgens afspraak in het Klimaatakkoord zo’n conceptstrategie presenteert.

Uit onderzoek dat de gemeente heeft gedaan blijkt dat zonne-energie op grotere daken de meeste potentie biedt.

Wat de gemeente betreft moet het aantal zonepanelen daarom de komende tien jaar enorm toenemen. Niet alleen op daken van huizen, bedrijven en andere gebouwen maar ook langs snelwegen, bij parkeerplaatsen en op braakliggende grond.

Daarnaast heeft Amsterdam zeven ‘zoekgebieden’ vastgesteld, waarin extra windmolens moeten komen. In theorie is het volgens de gemeente mogelijk om 35 windturbines op Amsterdams grondgebied te plaatsen.

Maar in de praktijk wordt verwacht dat veel locaties om verschillende redenen zullen afvallen. Wel haalbaar wordt het plaatsen van zeventien windmolens geacht, van ieder drie megawatt (de meest voorkomende windmolen in Nederland).

‘Enorme opgave’

De gemeente realiseert zich ….

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Steun mij met een donatie, zodat ik u op de hoogte kan blijven houden!

Tikkie | Ideal | PayPal

Rapporteren

4 Comments

Laat een reactie achter
 1. Als Amsterdam volledig de financiële verantwoordelijkheid neemt voor die beslissing is het wat mij betreft prima. Tegen zoveel domheid en zo’n burgemeester is geen kruid gewassen.

 2. Jammer dat ook hier weer alleen naar de korte termijn oplossing wordt gekeken. De enorm gestegen productie van o.a. zonnepanelen in China leidt ertoe dat China steenkoolcentrales gaat bouwen met capaciteit van alle centrales in Europe.
  De zonnepanelen worden steeds minder efficient over tijd om vervolgens te worden gerecycled & sommige materialen worden hergebruikt. Om dit te doen, heb je ook veel energie nodig: ten slotte gaat om glas, aluminium en wat ander kostbare metalen.

  Dit zou kun je een circulaire economie noemen.
  Het is een over links gedreven dom verhaal over ecologisch & milieu vriendelijk. De gemeente heeft onderzoek gedaan: laat Nederland niet lachen… de gemeente Amsterdam heeft waarschijnlijk een zonnesteek opgelopen met het onderzoek. Het is niets anders dan een lokaal succes over zonne-energie.

  De gehele life cycle van het gehele zonnecollector product, lijkt het erop dat er meer energie nodig is om de panelen te maken & te recyclen dan dat ze ooit gaan opleveren.
  Gelukkig doen ze dat in China, zodat zij het CO2 probleem daar kunnen vergroten door de productie te doen met steenkolen energie.
  & wij, wij spelen mooi weer dat wij als super klein landje op deze wereld bol, het wel “ok met co2” voor elkaar heeft. Wat een schijn & bedriegerij daar in Amsterdam (oja, niet mogen bouwen door CO2 maar wel panelen mogen installeren?)

  Dit heet micro-micro-micro management, gedreven door egocentrische ideeën en ego-trippende mensen, zoals Halsema: het sublieme voorbeeld van politiek en me, myself & I.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

‘Excuses slavernijverleden slaan nergens op, commissie is wassen neus’

Utrecht vraagt als eerste gemeente toestemming aan om bewoners van het gas af te dwingen