in , ,

In tien jaar 2600 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie

ColiN00B / Pixabay

De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie zullen eind dit jaar afklokken op 2600 miljard dollar. is met voorsprong de grootste sector, blijkt uit cijfers van BloombergNEF en VN-milieuorganisatie UNEP.

Het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment 2019 toont aan dat de investeringen in hernieuwbare energie zowat verviervoudigd zijn in de voorbije tien jaar: van 414 gigawatt aan het einde van 2009 tot naar verwachting 1650 gigawatt eind 2019.

Zonne-energie is met 1300 miljard dollar aan investeringen goed voor zowat de helft van de in totaal 2600 miljard investeringen over het hele decennium. De capaciteit aan zonne-energie groeide in dezelfde periode 25 gigawatt begin 2010 tot 638 gigawatt dit jaar – genoeg om honderd miljoen gemiddelde Amerikaanse gezinnen van stroom te voorzien. 

Ook als fossiele bronnen worden meegeteld, blijkt zonne-energie de snelst groeiende sector. Volgens het rapport is dit decennium 2366 gigawatt aan stroomcapaciteit geïnstalleerd, waarvan 638 aan zonne-energie, 529 gigawatt aan , 487 gigawatt aan windenergie en 438 gigawatt aan gascentrales. 

Goedkoper 

Hernieuwbare energie kan zich steeds beter meten met andere energiebronnen wat betreft de kostprijs. Zonne-energie werd maar liefst 81 procent goedkoper sinds 2009, windenergie 46 procent.

“Investeren in hernieuwbare energie is investeren in een duurzame en winstgevende toekomst”, zegt Inger Andersen, directeur van het VN-milieuprogramma UNEP. “Maar we kunnen niet achteroverleunen: de totale uitstoot van de stroomsector is dit decennium met 10 procent gegroeid. Het is duidelijk dat we snel het tempo van de transitie moeten opkrikken als we de internationale doelen rond en ontwikkeling willen halen.”

Lichte daling

In 2018 haalden de investeringen in hernieuwbare energie opnieuw 272,9 miljard dollar. Hoewel dat een daling van 12 procent is tegenover het jaar ervoor, was 2018 het negende opeenvolgende jaar met investeringen van meer dan 200 miljard dollar en het vijfde opeenvolgende jaar met meer dan 250 miljard dollar. Het cijfer is ook goed voor zo’n drie keer de wereldwijde investeringen in steenkool- en gascentrales. 

Bovendien werd het bedrag gehaald terwijl de kosten van wind- en zonne-energie gestaag dalen. Daardoor werd in 2018 voor 167 gigawatt aan hernieuwbare capaciteit gebouwd, meer dan de 160 gigawatt in 2017.

“De sterke daling van de kosten voor de productie van elektriciteit uit wind en zon in de laatste jaren heeft het beslissingsproces voor beleidsmakers helemaal veranderd”, zegt Jon Moore, ceo van Bloomberg New Energy Finance. “De technologieën waren altijd al milieuvriendelijk en snel te installeren. Maar nu zijn ze in veel landen ter wereld ook vaak de goedkoopste oplossing om energie te genereren.”

Groei 

Het rapport merkt ook verdere groei op qua indirecte investeringen in de sector. Zo werd er 10 procent meer geïnvesteerd in onderzoek en ging er meer naar durfkapitaal en gespecialiseerde bedrijven.

“Het is een belangrijke vaststelling dat hernieuwbare energie de eerste keuze wordt in veel landen”, zegt Nils Stieglitz, voorzitter van de Frankfurt School of Finance and Management. “Maar we moeten nu verder kijken dan enkel het opschalen van schone energiebronnen. Divesteren uit steenkool is maar een thema in een breder veld van duurzame financiering. Investeerders maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van hun beslissingen in een duurzame en klimaatvriendelijke toekomst”

China is over het voorbije decennium veruit de grootste investeerder in schone energie, met meer dan 758 miljard dollar aan investeringen tussen 2010 en de eerste helft van dit jaar. De VS en volgen met 356 en 202 miljard.

als geheel investeerde 698 miljard dollar in dezelfde periode. was duidelijke koploper met 179 miljard, gevolgd door Groot-Brittannië met 122 miljard.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter
  1. Het is in en intriest hoe alles en iedereen in de maling wordt genomen.
    De investeringskosten van zonne en windenergie zijn veel te hoog en het is ook niet nodig.
    Er zijn diverse vormen van nucleaire energie waarbij voor een factie van de kosten op een veilige manier energie kan worden geproduceerd. Dat zijn niet de nucleaire reactoren die in de jaren ’50 !!! die overal staan opgesteld en waarbij 0.7 % van de energie wordt benut en waarbij de brandstofelementen vrijwel ongebruikt worden afgevoerd als afval.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Nieuwe EU-Commissievoorzitter: Ook migranten dragen bij aan de Europese cultuur

RutteIII komt wit voetje halen: ‘Multinationals moeten winstbelasting betalen vanaf 2021’