in , , ,

Bayer lijdt zoveelste nederlaag over verband Monsanto’s Roundup en kanker

Roundup

Het Duitse chemieconcern ging woensdag stevig omlaag op de beurs in Frankfurt na een nederlaag in een Amerikaanse zaak over de onkruidverdelger Roundup. Beleggers vrezen schadeclaims die volgens een analist zouden kunnen oplopen tot 5 miljard dollar.

Een jury in San Francisco ging mee in de bewering van een man die stelde dat hij heeft opgelopen door Roundup, een merknaam van een bestrijdingsmiddel op basis van . De hoogte van de schadevergoeding voor de man is nog niet bekend, maar het oordeel maakt de weg vrij voor meer claims.

Het is al de tweede zaak waarin Roundup door de rechtbank als kankerverwekkend wordt aangemerkt. Toen moest Bayer 78 miljoen dollar betalen.

Volgens juridische experts ligt het nu voor de hand dat Bayer zal proberen te schikken in andere, nieuwe zaken over Roundup nu in twee gevallen een link met kanker bewezen is geacht. Bayer betreurt de beslissing van de jury. Het bedrijf meent dat ,,de wetenschap bevestigt dat onkruidverdelgers op basis van glyfosaat geen kanker veroorzaken”.

Roundup werd door het Amerikaanse chemie- en zadenbedrijf Monsanto op de markt gebracht. Dat bedrijf is door Bayer overgenomen.

Glyfosaat wordt wereldwijd veel toegepast in de landbouw, vaak in combinatie met bewerkte zaden van Monsanto die ongevoelig zijn gemaakt voor het middel. De vergunning voor het gebruik van het omstreden middel werd in 2017 in de  voor vijf jaar verlengd.

Eerder deze maand werd in een Europese uitspraak nog bepaald dat vertrouwelijk onderzoek over glyfosaat openbaar gemaakt moet worden, ondanks bezwaren van Monsanto.

Lees verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
plunderen 1553011129

Nederland kan legaal verder geplunderd worden: EU Raad en EP zijn akkoord met EU-WW regels

2018 12 04 05 03 06.gele20hesjes20nieuwe20franse20revolutie2000

Leger op straat en betogingen verbieden: Macron kiest voor bikkelharde repressie Gele Hesjes