in , , ,

Cijfers! Wat willen de EU-burgers zelf? Stay or Leave

Tumisu / Pixabay

Minder dan de helft van de Italianen zou vóór het lidmaatschap van de Europese Unie stemmen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, waardoor Italië een van de meest eurosceptische landen van het blok is.

Volgens een peiling onder bijna 28.000 Europeanen in opdracht van het Europees Parlement, zei slechts 44 procent van de ondervraagde Italianen dat ze zouden stemmen om in de EU te blijven, het laagste percentage van alle 28 lidstaten – inclusief het VK, dat feitelijk vertrekt, en waar 53 procent van de respondenten zei dat ze zouden stemmen om te blijven als ze de kans hadden.

Nog meer Britten dan Italianen zijn momenteel tegen de EU, terwijl slechts 24 procent in Italië zegt dat ze zouden stemmen om het blok te verlaten in vergelijking met 35 procent in het VK.

In Italië was een groter percentage van de respondenten onbeslist, 32 procent zei dat ze niet zeker wisten hoe ze zouden stemmen.

Dezelfde onzekerheid was duidelijk toen Italianen meer in het algemeen werd gevraagd wat zij van het lidmaatschap van Italië in de EU vonden: slechts 18 procent van de Italianen zei dat het een slechte zaak was, terwijl 42 procent het tegenovergestelde vond en 37 procent zei dat het noch goed noch slecht was.

Evenzo zei 38 procent van de Italianen een positief beeld van de EU te hebben en gaf 28 procent aan dat ze negatief waren, maar het grootste deel – 39 procent – zei dat hun beeld van de EU neutraal was.

Een duidelijke meerderheid van de ondervraagden in Italië was er echter van overtuigd dat de dingen in de EU de verkeerde kant op gingen: 58 procent, tegenover slechts 21 procent die zei dat het op de goede weg was. De meeste EU-landen hebben op dezelfde manier geantwoord, met een vergelijkbaar percentage mensen in Frankrijk, Spanje en Duitsland die hetzelfde zeiden.

Maar als het ging om de voordelen van lidmaatschap van de EU, zei slechts 43 procent van de mensen in Italië – het laagste percentage in het algemeen – dat hun land baat had gehad bij het lidmaatschap, tegenover 45 procent die zei dat dat niet het geval was.

Italianen voelden zich ook minder rechteloos dan andere landen, 66 procent zei dat ze vonden dat de stem van hun land niet meetelde in de EU.

De antwoorden spreken tot grotere ontevredenheid in Italië, waar een meerderheid van de ondervraagden ook zei dat het land de verkeerde kant op ging, dat ze niet tevreden waren met de manier waarop hun democratie werkte, voelden dat hun stem niet meetelde en politieke partijen wantrouwden.

Dergelijke sentimenten droegen bij aan de productie van de eerste populistische regering van Italië, een coalitie tussen de anti-establishment Five Star Movement (M5S) en de League die in juni werd gevormd na drie maanden eerder een niet-overtuigende algemene verkiezingen.

De resultaten van de enquête, die in september werden verzameld en vergeleken met de gegevens van april, wijzen erop dat de ontevredenheid van Italianen over hun eigen land sindsdien marginaal is gedaald, terwijl hun onvrede met de EU enigszins is toegenomen.

De coalitieregering, en met name de steeds dominanter wordende Liga, heeft zijn identiteit ten dele gebaseerd op oppositie tegen de EU, waarbij het migratiebeleid van Brussel wordt geschrapt, waarbij Frankrijk en Duitsland worden beschuldigd van dominantie, andere eurosceptici en het negeren van de EU-begrotingsregels. Haar kritiek zal alleen maar groter worden naarmate de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019 dichterbij komen.

Ondanks al hun twijfels bleven de ondervraagde Italianen overtuigd van de voordelen van de euro: 65 procent zei dat ze voorstander waren van de eenheidsmunt, vergeleken met 26 procent tegen, waardoor de goedkeuringsscore van Italië boven het EU-gemiddelde ligt. Dat suggereert dat er weinig belangstelling is voor een referendum over de euro in Italië, iets waar zowel de League als de M5S in het verleden om hebben gevraagd.

De gegevens zijn afkomstig van de Parlemeter 2018 van het Europees Parlement, een opiniepeiling onder 27.474 EU-burgers, van ongeveer 1.000 uit elke lidstaat.


Voor wat het allemaal waard is natuurlijk..
De genoemde cijfers zijn meer propaganda vanuit de EU.
(in opdracht van het Europees Parlement…)

Ik kan niet geloven dat meer dan 80% van de Nederlanders VOOR meer EU is. 

thelocal.it


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oeps weer een leugen! Foutje in Rutte’s koopkracht cijfers: Werkenden houden minder over

Heel Nederland houdt van Zwarte Piet en laat zich niet klein maken door een paar zeurpieten