in ,

De beurzen krijgen een vaccin via infuus, maar het virus woekert rustig verder

handboeien en vaccinspuit en geld

En weer de wereld op zijn kop. Na een periode van bloedrode beurzen met crashende aandelen en dalende rentetarieven op staatsleningen draait vandaag(2 maart 2020) zo maar ineens het sentiment de andere kant op.

De AEX veert op na de Coronacrash, zo kopt de Telegraaf. Wat blijkt?

Centrale banken schieten uit de slof en beloven de financiële markten te injecteren met het vaccin van nieuwe liquiditeiten. De Bank of Japan(BOJ) koopt voor ruim 4 miljard staatsleningen op, de Chinese centrale bank belooft met ruime stimulerende maatregelen de markten te ondersteunen en ook de FED en ECB zullen niet achterblijven, zo is de verwachting bij beleggers.

Niet voor mensen

Het gaat om vele tientallen miljarden aan injecties voor de beleggers. De ironie wil dat er wereldwijd nog geen vaccin is om mensen te injecteren tegen het gevreesde coronavirus. Maar wat heeft het dan voor zin om de financiële markten aan het infuus te leggen van centrale banken terwijl de mensenwereld zich afmeldt op het werk vanwege een virusziekte en quarantaines.

Mensen blijven massaal op hun geld zitten en gaan consuminderen. Vooral de vraag naar duurzame goederen neemt af.

Bellen blazen

Als de productieketen in China, Japan en Zuid-Korea hapert en minder heeft aan te bieden en de vraaguitval in de rest van de wereld ook het productieproces afremt dan blijft het vaccin van liquiditeiten op de financiële markten hangen en bereikt dat geld niet de maatschappij.

De komende tijd zal moeten blijken of het optimisme dat zich meester maakt van de beleggers ook besmettelijk is onder de massa in de maatschappij. Gaan wij weer consumeren of blijven we consuminderen. Zal het negatieve sentiment in de massa net zo snel genezen als de recessieangst onder beleggers?

Zal de boosheid over de ontstane inkomens- en vermogensongelijkheid zo maar ineens zijn verdwenen. Net zo snel als de beurzen opveren? Ik vrees van niet.

Misschien werken de stimulerende middelen van centrale banken wel averechts en zal behalve de onvrede over inkomensongelijkheid ook andere boosheid ontstaan. De woede dat weer de elite wordt bevoordeeld met gratis geld.

Dat weer het beurskapitaal wordt opgeblazen met valse lucht. De zeepjes waarmee de massa hun belletjes kunnen blazen zijn zelfs niet meer online te verkrijgen. Laat staan bij de drogisterij in de Dorpsstraat.

Uitstel van executie

Voorlopig mogen we alleen toekijken hoe de beleggers hun geluk niet op kunnen en dat beurzen weer opveren. Dat we misschien iets verder zijn verwijderd van crashende pensioenfondsen en banken. Nog even geen kredietcrisis en geen EU-bankencrisis. Weer even uitstel van executie.

Wie gelooft in een redding van ons monetaire systeem door het injecteren van stimulerende middelen in een met krediet opgeblazen fiat geldsysteem die kan wat mij betreft in de rij gaan staan bij de Efteling. Mij niet gezien, ik geloof niet in sprookjes.

Ik geloof er niet in dat onze krediet-gedreven welvaartsstaat kan worden gered door kunstmatige stimulering. De mensheid heeft ooit geleerd zichzelf staande te moeten houden door (hard) werken, produceren, handelen, dienstverlening, te concurreren, exporteren, enzovoort, enzovoort.

Met lui achterover hangen in een maatschappij die verslaafd is aan stimulerende middelen is het snel gebeurd met de welvaart.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Nou ja, voorlopig wordt onze krediet-gedreven welvaartsmaatschappij weer van een flinke injectie ….

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e3dc414b54af14ea898675c6203f78083edbed5050794b732a7d 640 verkouden

RIVM neemt het niet zo nauw met coronavirus

voedselbank

Weer een nette 8% groei in 1 jaar voor de voedselbank, waarschijnlijk topje van de ijsberg