in ,

De Jonge wil hoe dan ook onze telecom-data en wuift alle kritiek weg

gsm antenne 1568862184
blickpixel / Pixabay

Het kabinet wuift de kritiek weg op zijn plannen om telecomdata te verzamelen in de strijd tegen het coronavirus. Per uur en per gemeente moet worden ‘geteld’ hoeveel mensen daar zijn (geweest).

Als dan later blijkt dat er een besmettingshaard is opgelaaid, kunnen GGD’s worden gewaarschuwd als inwoners uit een bepaald gebied daar op dat moment zijn geweest.

Maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft grote bezwaren tegen het plan. AP-voorzitter Aleid Wolfsen waarschuwt dat ‘onvoldoende gegarandeerd’ is dat de gegevens die de overheid wil verzamelen anoniem blijven en goed worden beveiligd.

Daarnaast heeft het kabinet de ‘noodzaak om deze hypergevoelige data te vergaren’ niet duidelijk gemaakt.

De Jonge bestrijdt de kritiek. ,,De privacy is wél gewaarborgd, er worden geen persoonsgegevens verstrekt.” Hij benadrukt dat de AP bij het schrijven van de wet is geraadpleegd en dat de adviezen van de toezichthouder ‘zo goed mogelijk’ zijn meegewogen.

Aanpassing van het voorstel, dat na de zomer behandeld wordt in de Tweede en Eerste Kamer, ligt dan ook niet voor de hand. ,,Dit is gewoon een goed idee, dat moeten we doen’’, aldus De Jonge.

,,Alle landen om ons heen doen dit ook. Ik ga graag nog een keer in gesprek met de AP om dat toe te lichten.”

Lees verder bij de bron: De Jonge wuift kritiek op verzamelen telecom-data weg

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2016 01 05 16 19 32.banken overheden burgers

Overheid neemt de financiële sector over

55e7d440485bb114a6da8c7ccf203163143ad6e1555377417429 640 eurobonds

EU miljarden eist van Nederland, maar ondertussen zien gemeenten enorme tekorten