in , ,

EU miljarden eist van Nederland, maar ondertussen zien gemeenten enorme tekorten

55e7d440485bb114a6da8c7ccf203163143ad6e1555377417429 640 eurobonds

Gekker kan ik het niet bedenken. Zien we na de Coronacrisis overal de tekorten door het plafond gaan en zitten Rutte en Hoekstra namens het kabinet met de EU te onderhandelen over de hogere EU-bijdrage die men van ons kleine kikkerlandje verlangd. Of moet ik zeggen wordt geëist, want wat heeft een klein kikkerlandje nu in te brengen tegen de grote brulkikkers zoals Macron en consorten.

Er is hoge nood in voornamelijk de zuidelijke EU-lidstaten. De Europese Commissie wil 750 miljard euro stoppen in een corona-wederopbouwfonds en men verlangt solidariteit van de landen waar het geld zit.

Solidair zijn met fraudeurs

Maar zou een land als Nederland per saldo rijker zijn dan een land als Italië? Het is appels met peren vergelijken. Italië is berucht vanwege z’n uit de hand gelopen staatsschuld. De individuele burger in Italië is daarentegen rijker dan de gemiddelde Nederlander. Bij ons zijn wij Europees recordhouder als het gaat om de private (hypotheek)schulden. Italianen hebben veel minder private schulden.

Ook is de belastingdruk onder de Italianen veel lager dan hier. En nu vinden Europese regeringsleiders het een vorm van solidariteit om geld te doneren aan landen waar (corrupte) regeringen slecht met de staatsfinanciën zijn omgesprongen. Waarom solidair zijn met fraudeurs? Ze verdienen juist straf voor hun slechte beheer van de staatshuishouding.

Gemeentelijke begrotingen ontsporen

De naam corona-wederopbouwfonds is verneukeratief. Gewoon bedrieglijk omdat Italië al voor de Corona-uitbraak een veel te hoge staatsschuld had. De pandemie wordt nu misbruikt om geld te collecteren voor een groot Europees Rijk. Onbeschoft en totaal op het verkeerde moment. De anti-EU gevoelens in ons land groeien met de dag nu elke dag duidelijker wordt hoe groot de Coronaschade hier is. Omdat ’s lands financiën er voor Corona veel beter voor stonden dan de lege schatkist van Italië kan onze minister van Financiën veel meer lenen op de kapitaalmarkt dan ooit tevoren.

Het begrotingstekort loopt dan ook supersonisch snel op. Ik heb het hier over de Rijksbegroting. Maar kijk eens bij onze eigen gemeenten waar wij als inwoners onze gemeentelijke heffingen betalen. Daar is de financiële nood groter dan bij de Rijksoverheid. Gemeenten kunnen niet de kapitaalmarkt op; ze moeten begrotingstekorten financieren via de eigen middelen. Dat zijn gemeentelijke heffingen en bezuinigen op de uitgaven. Zwembaden, schouwburgen en andere voorzieningen zijn bij sommige gemeenten al het haasje. Gemeentelijke begrotingen ontsporen met recordbedragen en in een record tempo. Tegelijk bezuinigt het Rijk op het Gemeentefonds. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

“Gelukkig hebben we Rutte nog”

Hoe kun je het bedenken. Wethouders van verschillende gemeenten, maar ook gedeputeerden van meerdere provincies houden op 2 juli een protestactie in Den Haag. Al meerdere malen hebben de gemeenten samen met de provincies hun slechte financiële positie onder de aandacht gebracht bij de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Financiën en de leden van de Tweede Kamer. Zonder succes. Maar ja wat wil je, in Den Haag heeft men een verzoek liggen om bij te dragen aan het corona-wederopbouwfonds van de EU. Daar moet 750 miljard in. De evenredige bijdrage is nog een ‘dingetje.’ Je zal toch nu minister van Financiën zijn. Ik benijd die Wopke Hoekstra.

Gelukkig is hij een Fries en Friezen staan bekend om de boel wel eens te willen blokkeren. Wopke is ook een Blokkeerfries en heeft dat al laten weten aan zijn collega ministers in de Europese Ministerraad. Maar we hebben Rutte nog. Hij twijfelt al over onze kindervriend Zwarte Piet die niet meer zwart hoeft te zijn van hem. Die twijfel is dan weer jammer. Een twijfelaar als Minister President kunnen we nu niet gebruiken. Jammer dat hij geen Fries is. Voor wie kies je in geval van financiële nood. Voor de bestuurders van je eigen gemeenten of voor je collega EU-ministers die collecteren voor het grote “Europese Rijk.”

Calimero zei ooit: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”

Staat onze regering nu verder af dan ooit van zijn burgers? Nu er onderaan de keten dringend geld nodig is en bovenaan de keten nog veel meer? Ach ja, wat stellen wij burgertjes in die kleine gemeenten voor tegenover die grote machtige landen ten zuiden van ons. Maakt nogal een verschil. Het is het spectrum van de macht waarin onze landelijke bestuurders worden opgeslokt. Ons gemeentebestuur gaat met lege handen naar Den Haag en onze wethouders als kleine bestuurders tegenover bestuurders die in hogere kringen vertoeven waar het gaat om de echte bedragen, die 750 miljard.

Dan zou je denken, doe niet kinderachtig en stuur onze wethouders naar huis met een zelfde veelvoud aan miljarden als die tientallen miljarden voor dat EU-noodfonds. Hoeft in ieder geval de onroerende zaakbelasting niet omhoog. Ik herinner mij ineens die uitspraak van dat kleine TV-kuikentje: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”.

Ministerie van Financiën gooit roet in het eten

Maar ja, dan krijg je het. De topambtenaren op het Ministerie van Financiën die de Rijksbegroting bewaken. Die wijzen op het enorme gat op de Rijksbegroting dat nog veel groter wordt en ergens op verhaald moet worden. En dan kom ik terecht waar ik juist niet naar toe wil. Belastingverhogingen gepaard gaande met enorme bezuinigingen op de landelijke Rijksbegroting. Maar dat speelt pas volgend jaar. Kunnen we ….

Lees verder bij de bron: Columns van Gerrit Welbergen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gsm antenne 1568862184

De Jonge wil hoe dan ook onze telecom-data en wuift alle kritiek weg

4714117995 298138e73d b onrust

Best wel logisch al die onrust, ze ontnemen namelijk het volk hun brood en spelen