in , , , , ,

De Nederlandse Staat stelt: “SyRI is geen middel om burgers te profileren”

profiling 1546452927
geralt / Pixabay

Het systeem SyRI is geen instrument waarmee profielen van burgers kunnen worden opgesteld om daarmee toekomstig gedrag te voorspellen, zo heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken in een brief aan de laten weten.

Van Ark reageerde op uitingen van vakbond FNV dat SyRI (Systeem Risico Informatie) een risicoprofileringssysteem is waarmee de staat moet stoppen.

SyRI is een systeem van het ministerie van Sociale Zaken waarin persoonsgegevens van Nederlandse burgers uit allerlei overheidsdatabases worden samengevoegd en geanalyseerd met de bedoeling om sociale zekerheids-, arbeids- en belastingfraude tegen te gaan.

Volgens FNV is SyRI gericht op het op grote schaal profileren van burgers. De vakbond besloot zich vorig jaar aan te sluiten bij een coalitie van maatschappelijke organisaties en personen, waaronder stichting First en de Stichting Platform Bescherming Burgerrechten, die de Staat hebben gedagvaard om te stoppen met het gebruik van het systeem…

…Naar aanleiding van de kritiek op SyRI hadden GroenLinks en de regering eerder gevraagd om de gebruikte databestanden, algoritmes en analysemethodes van SyRI openbaar te maken en een technische audit uit te voeren op het SyRI-systeem of SyRI onbedoelde negatieve effecten heeft, zoals discriminatie of strijdigheden met - en regelgeving.

Het resultaat van de audit moest daarnaast openbaar worden gemaakt.

Afgelopen juni stelde Van Ark dat zolang SyRI onderwerp van een lopende, gerechtelijke procedure is, het niet in het belang van de Staat is om de gevraagde informatie openbaar te maken. Zolang de rechtszaak loopt vindt de staatssecretaris voor dezelfde reden het uitvoeren van een technische audit niet gewenst.

Een half jaar later schrijft Van Ark dat ze geen aanleiding heeft om dit standpunt te herzien.

Alles bij de bron; Security

Lees ook eens verder bij de bron: privacynieuws.nl

Hahahaaha…

Staat gedagvaard om risicoprofilering burgers middels SyRI

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2019 1546436266

Amerika, economie, oorlog en de wereld in 2019: Het zal veel erger zijn dan je denkt …

vaccin 1546455973

‘Godfather of Vaccines’ geeft toe dat weeskinderen, gehandicapte kinderen en meer worden gebruikt voor vaccin-experimenten