in ,

De slimme stad weet bijna alles over haar burgers zelfs wat ze niet mag weten

Openbare wifi, slimme lantaarnpalen, camera’s, de OV-chipkaart die weet waar je in-en uitcheckt. Onze openbare ruimte wordt ingenomen door technologie die burgers in de gaten houdt en hun wandelgangen in kaart brengt.

Het Centre for BOLD Cities wil dat mensen zich bewust worden van alle data die zij delen en welke risico’s dat met zich mee brengt. De onderzoekers organiseren daarom komend weekend, in het kader van het Weekend van de Wetenschap, in een aantal steden datawandelingen.

Het FD liep alvast een route in Rotterdam. Waarschuwing: Je kunt er behoorlijk paranoïde van worden…

In Rotterdam lopen er nu zo’n 300 smart city projecten, vertelt onderzoeker Freek de Haan van de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Het ideaalbeeld van de smart city staat ver af van de realiteit’ vertelt De Haan.

‘Zorgen dat je met de juiste, schone gegevens werkt is een hele klus. Data zijn niet heilig. Je moet ook met burgers in gesprek.’

Stedenbouwkundige Els Leclercq van de TU Delft: ‘Je ziet tijdens de wandeling meer dan je dacht, maar minder dan er is. Alles is verdekt opgesteld. Laat in alle openheid zien, met een kleurtje ofzo, waar apparatuur staat, van wie het is en voor welk doel het gebruikt wordt.’

Zaterdag 6 en zondag 7 oktober worden er datawandelingen gehouden in Almere, , Den Haag en Hilversum Mediapark.

Ook heeft Centre for BOLD Cities een interactieve game ‘Jouw buurt, jouw data’ ontwikkeld waarmee de datawijsheid van burgers wordt getest: in welke situatie geven burgers data af en welke kennis hebben zij over apparaten die gegevens verzamelen?

Onderzoekers willen met de game in kaart brengen wat Nederlanders weten over het delen van persoonlijke gegevens in hun dagelijks leven en hoe zij daarmee omgaan.

Alles bij de bron; FD [inlog noodzakelijk]

Lees ook eens verder bij de bron: De slimme stad weet bijna alles over haar burgers zelfs wat ze niet mag weten


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
W. Wakker
2 jaren geleden

De eerste vraag zou moeten zijn waarom de overheid alles zou moeten weten. Laat de overheid dat eerst maar eens uitleggen. Burgers hebben inderdaad geen idee wat er over hun is vastgelegd.
Via telefoon, GPS, internet, smart TV, camera’s boven de weg, afvalpas … etc wordt op ieder moment van de dag informatie van burgers vastgelegd. U kunt geen stap zetten of dat is bij de overheid bekend.
Terecht dat het artikel stelt dat burgers dat moeten weten. Maar dat is niet genoeg!

De belangrijke vraag is vervolgens waarom de overheid alles zou moeten weten? Conspiracy denkers roepen al jaren dat er geheime plannen achter de schermen plaats vinden. Meer en meer wordt duidelijk dat die conspiracy denkers het voor honderd procent bij het goede eind hebben.
En op internet is er vandaag de dag heel veel te vinden (maar nog veel te weinig in NL).
Er is een schaduwregering (waaronder de Bilderberg groep) die achter de schermen een fascistische wereldregering wil opzetten. Omdat de elite weet dat als alles bekend zou zijn burgers wel eens verschrikkelijk boos zouden kunnen worden en in opstand komen willen zij de burgers volledig onder controle hebben. Orwell heeft in zijn boek 1984 een situatie weergegeven (via inside informatie) die in alle opzichten wordt gerealiseerd.
Tegelijk zijn overheden in de afgelopen 25 jaar veel en veel verder van de burgers komen af te staan. Daar waar in het verleden nog relevante interviews met een minister bestonden is er nu een Rutte die niets zegt en verder staat te liegen. De overheid moet nu worden gezien als een partij naast banken en multinationals en de burgers zijn niet meer dan slaven in een door en door corrupt systeem.
De regelzucht en belastingdruk kent geen grenzen en wie denkt dat de overheid dat doet omdat zij bezorgd is over de veiligheid van haar burgers noem ik wel heel bijzonder naief.
Het artikel roept op tot onderzoek en dat is inderdaad de eerste stap.

Grappig de tennisbond KNLTB verkoopt je privé gegevens

De rechten van de burger worden buitenspel gezet door onterechte inzet van crisis en herstelwet