in , , ,

Dijsselbloem blijft wellicht minister van Financiën in Rutte3 op persoonlijke titel, alles voor EU

2015 03 14 15 01 45.juncker en dijsselbloem

Blijft Jeroen () minister van Financiën in Rutte3? Nu de formatie niet echt vlot, hoor je in de Haagse wandelgangen de laatste tijd steeds vaker over een oude truc: ministers die op persoonlijke titel in het gaan zitten. En altijd valt dan de naam van Dijsselbloem. 

Dit opzetje werd door formateur Jaap Burger (PvdA) in 1972 toegepast om het kabinet Den Uyl rond te breien. De christendemocratische partijen uit die tijd, ARP en KVP (nu CDA) wilden namelijk niet meewerken aan een links kabinet onder leiding van PvdA-leider Joop den Uyl.

Maar de geslepen vos Burger bedacht een truc.

Burger benaderde bewindslieden persoonlijk. Ministers van ARP- en KVP-huize hapten toe en namen daarna op persoonlijke titel plaats in het kabinet. ARP en KVP bleven zo officieel buiten de coalitie, maar steunden tegelijkertijd hun ministers uiteraard wel. Dus feitelijk waren het coalitiepartijen geworden en had Den Uyl een meerderheid op zak.

Politiek commentator van NRC Tom Jan Meeus ziet het al helemaal gebeuren dat Rutte PvdA-prominenten als Dijsselbloem losweekt van hun partij. Volgens hem is dit na een lange slepende formatie een realistisch scenario: ‘Je kunt denken: hersengymnastiek voor verveelde formatievolgers. Maar toen ik het opwierp bij betrokkenen bij de formatie, merkte ik dus dat in twee partijen hetzelfde idee al circuleerde'.

Meeus denkt dat naast Dijsselbloem ook Diederik Samsom als minister van en zou kunnen worden ‘losgeweekt'.

samsom rutte geen debat eenvandaag

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom wordt net als Jeroen Dijsselbloem genoemd als minister-op-persoonlijke-titel. Samsom zou in dat scenario Klimaat en Energie oppakken. Een beloning voor de historische afstraffing door de kiezer?

Het zou voor bijna alle betrokken partijen een goede oplossing zijn. Ga maar na: Rutte wordt premier van een breedgedragen kabinet en -die al eerder zei dat Dijsselbloem van hem mocht blijven- krijgt zijn kabinet met een tweede progressieve speler.

Verder blijft het voorzitterschap van de Eurogroep behouden voor Nederland en dat wordt ook belangrijk gevonden in Den Haag. CDA-voorman Buma zal niet dwarsliggen. PvdA-leider Asscher houdt tegelijkertijd de ruimte om oppositie te voeren: Dijsselbloem zit officieel namelijk op persoonlijke titel in Rutte3.

Lees verder via de Bron: Politalk.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
happy couple

Groene gedoe, denk hier maar eens over na!

e836b40620f0093ecd0b470de7444e90fe76e6d218b8144191f0c9 640 pensioen

Waarom brengen mensen in hemelsnaam nog steeds geld naar een bank?